Гройсман: «Ліки є, але вони недоступні»

фото інтернет

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман провів розширену нараду щодо забезпечення лікам.

Серед важливих рішень, які схвалив Уряд – спрощення ліцензування препаратів європейського та американського рівнів та започаткування програми «Доступні ліки». Але для наведення порядку в закупках і забезпеченні ліками потрібно ще багато зробити.

-Ми визначили серйозний ресурс на закупівлю ліків і перейшли на систему закупівель через міжнародні організації. В межах наявних фінансових ресурсів ми зможемо забезпечити лікарні максимально потрібним переліком,  — сказав Володимир Гройсман. — Коли ми забезпечили програму “Доступні ліки”, то в одних областях у нас сотні аптек працюють по цьому, а в інших областях тільки одиниці. Це означає, що українські громадяни мають неоднаковий доступ к лікам, в залежності від місця проживання.

Під час розширеної наради в.о міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун наголосила, що в лікарнях ліки є, в деяких навіть зафіксовані залишки з минулого року, але в самих лікарнях про це не повідомляють, відказуючи людям у безкоштовних ліках. Тому треба перевіряти наявність ліків у спеціальному мобільному додатку. Вона запевнила, що для задоволення потреби у ліках, треба чітко знати кількість для кожної лікарні.

Водночас Володимир Гройсман зазначив, що можна покупати ліки вічно, але якщо вони будуть лежати недоступними, то ніхто не буде значи, що вони є.

Загрузка…