Гуцулка стане харківською письменницею на місяць

фото InsiderNews

Саме так стисло можна описати суть проекту «Літературна резиденція», що недавно стартував у Харкові. Проект має на меті популяризацію харківського культурного середовища та зміцнення зв’язків між літературними колами різних регіонів України. Простіше кажучи — до Харкова приїздитимуть письменники з інших міст, та писатимуть у нашому місті. Тобто, кожен літературний митець зможе відчути себе харківським письменником, хоч і на місяць. Саме стільки триватиме його «резиденція». Першою ластівкою літературного десанту стала письменниця та перекладачка зі Львову —  Люба-Параскевія Стринадюк. Вона відома своїми прозовими творами про життя гуцулів, та й сама належить до цієї етнічної групи українців. Також вона є перекладачем книг німецьких письменників на українську мову. Але у Харкові вона буде працювати над твором про Гната Хоткевича (1878 – 1938 рр) та його гуцульський театр. Якщо ти, шановний читачу,  не знаєш хто це – Гнат був українським письменником, відомим скрипалем, бандуристом, співаком,  драматургом, сценаристом, кіноактором, патріотом України та харків’янином. Враховуючи це все, доволі передбачуваним став кінець митця – він помер у в’язниці НКВС.

Окрім всього іншого, Хоткевичем було засновано «Гуцульський театр» у селі Красноїлля на Івано-Франківщині. Тому не дивно, що саме постать Гната Хоткевича стала темою літературної роботи пані Стринадюк. Письменниця, наразі знайомиться з Харковом, надихається його атмосферою та вже почала працювати з архівними матеріалами по темі.

Люба-Параскевія отримала нагоду стати першим резидентом у Харкові у наслідок таємного голосування серед журі у складі відомих письменників: Сергія Жадана, Галини Крук, Івана Андрусяка, Олі Гнатюк та Андрія Куркова.

Харківську літературну резиденцію започатковано Українським представництвом Міжнародного ПЕН клубу та ХОДА. Обласна влада теж вважає, що подібний проект дозволить пропіарити Харківщину та налагодити культурні зв’язки із іншими регіонами України.

Загрузка…