Кіборги ХХ-го століття

Цього дня, виповнюється 102 роки з дня героїчного подвигу української молоді, який одвічно викарбуваний як трагічна і водночас легендарна сторінка в історії українських визвольних змагань.

29 січня 1918 року на станції на залізничній станції Крути неподалік села Пам’ятне Чернігівської області, що за 130 кілометрів на північний-схід від Києва (нині Чернігівська область) розпочався бій тривалістю 5 годин між чотирьохтисячною навалою більшовицької армії Михайла Муравйова та загоном з 300 київських курсантів, які встали на захист української столиці.

Передувало цьому розпочата у грудні 1917 року відкрита військова агресія проти Української Народної Республіки з боку радянської Росії. Адже, як і сьогодні, Москву надзвичайно дратувало проголошення Україною самостійності. Спочатку більшовики створили окремий «український червоний уряд» зі столицею у Харкові, який фактично оголосив війну незалежній частині держави, а потім двинули і війська – балтійських матросів, червоноармійців-головорізів з Москви, Пітера, Пскова та Смоленська, і знову ж таки, як в наші дні, подавалося це як «громадянська війна».

Попри поразку у боях під Крутами, бійці виконали поставлене перед ними завдання – затримали наступ військ Муравйова на Київ. Відступ крутянців не був просто залишенням поля бою: відступаючи, вони зруйнували – принаймні, серйозно пошкодили – частину залізничного полотна, чим затримали більшовицький наступ. За цей час із Києва були евакуйовані центральні органи влади, документи, цінності, відбувся організований відступ військ – тобто було зроблено все можливе, щоб швидко повернути втрачені позиції. Сам відступ не був надто глибоким – штаб військ УНР розташувався у с. Гнатівка під Києвом.

Незабаром, після знаменитого бою Центральна рада ухвалила переховати загиблих у бою під Крутами. Студентів-героїв перепоховали в Києві на Аскольдовій Могилі. Траурну церемонію тоді відвідав голова Центральної Ради Михайло Грушевський.

У 2006 році, недалеко від місця історичного бою було відкрито великий пам’ятник. У 2007 році тодішній президент Віктор Ющенко підписав указ про вшанування пам’яті героїв Крут. Відтоді 29 січня отримало офіційний статус.

У зв’язку з чим, сьогодні у Харкові відбудеться смолоскипна хода з нагоди 102-ї річниці бою під Крутами. Учасники ходи пройдуть маршем від площі Конституції по Сумській до філармонії, де представники Міністерства у справах ветеранів вручать нагороди учасникам АТО.

Остап Смерека

Загрузка…