Антикорупціонери довели — харків’яни більше половини власних грошей віддають державі

Антикорупціонери довели - харків’яни більше половини власних грошей віддають державі
фото Insidernews

Кожну годину пересічний житель Харківської області сплачує 6 гривень до державного бюджету у вигляді податків. За рік ця сума, знову ж таки усереднено, складає 56 500 гривень, у той час як річний дохід нашого «середнєстатистичного» земляка складає 102 900. Простіше кажучи половину свого прибутку українці віддають державі. І саме ці гроші складають 73% державного бюджету. Такі данні надає громадська організація «СACE– Україна». 23 жовтня її експерт Микола Малуха разом із головою ГО «Центр протидії корупції» Віталієм Шабуніним давали спільну прес-конференцію у медіа-центрі «Харків Today».

— Не державні підприємства, ні ФОПИ, ні щось інше не приносить у бюджет стільки коштів, як звичайний українець, — каже Віталій Шабунін.  — Навіть якщо ви отримуєте зарплатню «у конверті» ви все одно сплачуєте багато податків. Наприклад ПДВ при кожній покупці у магазині. Чи у вигляді ціни на акциз якщо палите цигарки, вживаєте алкоголь та їздите на автівцві, — продовжує він.

Зі слів антикорупціонера далеко не всі усвідомлюють цей факт. Експертне дослідження показало, що ще багато українців свято вірять у те, що держава робить для них щось безкоштовно.

— Найбільше у таку «казку» вірять кияни – аж 40%! На заході України таких мрійників більше третини. А найменше на півдні – 20%. У центрі та на сході показник близький до сереньоукраїнського – біля четверті опитуваних, — розповідає Микола Малуха.

Найбільш обізнаними у податкових питаннях виявились жителі південних регіонів. Там у безкорисну державну допомогу вірять не більше 20% громадян. Чому так, автори дослідження не розуміють.

— Складається враження, що люди вірять у якихось «чарівних гномиків», які, поки ніхто не бачить, наповнюють українську казну, — посміхається Віталій Шабунін.

Вислів «Мудрий чоловік у держави вкрав» — це чи не найбільша біда українців – стверджують антикорупціонери. Бо насправді «мудрий чоловік» запускає свою руку у кишені сусідів та, як це не парадоксально звучить, свою власну.

Антикорупціонери створили сайт сost.ua там українці зможуть вирахувати скільки вони сплачують податків із свого прибутку. І це допоможе їм зрозуміти, що корупціонери крадуть не у «держави», а з їхніх кишень. Таким чином активісти хочуть достукатись до громадян та пояснити їм реальну шкоду корупції. Можливо так вони стануть активнішими та вибагливішими до політиків.

За останні роки з’явилося чимало інструментів для відстеження корупційної діяльності посадовців. Але користується ними лише обмежена група небайдужих людей. А іншим ніби то й байдуже куди йдуть їхні гроші. Активісти хочуть це випарити.

— Люди мають це знати. Тоді корупція перестане бути чимось ефемерним і стане конкретною проблемою кожного, — кажуть активісти.

Як приклад вони подають такі данні. Відповідно до кримінального провадження НАБУ лише за дві оборудки з поставки зерна у 2018 році було розкрадено 1.5 млрд гривень. Це витрати на медицину на 3.5 місяці у Харківській області. Або ж податки, що сплачують 26 800 харків’ян протягом року. Така гірка правда.

На слушне питання, що із цією правдою платникам податків робити спікери прес-конференції відповіли досить очікувано: «Аналізувати».

— Коли почнеться офіційна перевиборча кампанія ми маємо будувати діалог із кандидатами відштовхуючись від розуміння того, що не влада утримує людей, а навпаки, — наставляє Віталій Шабунін.

Він закликає ігнорувати усіх політиків, що будуть хоч якось суперечити цій істині. І саме податкові відносини є основою взаємодії між громадянами та владою. Саме це, а не якісь «геополітичні» аспекти є, на думку антикорупціонерів, головним фактором оцінки ефективності влади.  Безумовно, Україна на сьогодні воююча країна. Частину територій окуповано. Але, ЗСУ та Нацгвардія так само фінансуються із податків громадян. І саме на ці кошти вони мають оснащуватися та нарощувати м’язи для захисту України та повернення територій. Натомість велика частина з цих грошей розкрадається.

-Замислитесь: лише зараз у НАБУ знаходиться корупційних справ на 198 мільярдів гривень! І це лише верхівка айсбергу! Це все гроші, що мали б піти на нові дороги, медицину, військо, пенсії, субсидії, тощо. Це наші гроші. Мої, його, твої, — наголошує Віталій Шабунін.

Антикорупціонери ледь не з острахом кажуть: якщо до українців «не дійде» навіть так, то вони не знатимуть що робити далі. Та все ж вірять, що наші люди зрозуміють: кожна вкрадена копійка у державі, це копійка вкрадена у них.

Загрузка…