У Харкові антикорупціонери кинули мішки з грошима на майдані

У Харкові антикорупціонери кинули мішки з грошима на майдані
фото Insidernews

У середмісті Харкова, на майдані Конституції лежать п’ять величезних мішків напхані купюрами номіналом 100, 200 та 500 гривень. Звісно, гроші несправжні, інакше вони навряд чи затримались на місці більше кількох хвилин. Інсталяція! Вона, за задумом її творців, має показати скільки податків надходить від харків’ян до бюджету. Наприклад, напис на одному з них стверджує: «У цьому мішку 2 700 000 гривень. Стільки всі харків’яни сплачують до бюджету кожні 20 хвилин». Поруч встановлено борди, на яких також «світять» багатьма нулями данні про сплачені податки та кошти, що були втрачені українцями внаслідок корупції. А молоді люди у палатках поруч роздають відповідні інформаційні буклети. В яких також стверджували – ми платимо чимало податків іноді навіть не помічаючи цього. Акція проходить на підтримку проекту «Ціна держави», у рамках якого було створено сайт cost.ua. Цей ресурс-калькулятор допоможе бажаючим визначити скільки коштів вони втрачають на сплату податків. Творці проекту ГО “Центр соціально-економічних досліджень – CASE Україна» та ГО “Центр протидії корупції”.

— А що, це справжні гроші? – із надією запитує у активістів бабуся у старенькій куртці.

— Звісно ні, це сувеніри. Але ми можемо вирахувати для вас скільки ви сплачуєте податків, — говорить Віталій Шабунін голова ГО “Центр протидії корупції”, дістаючи смартфон.

Харків став 12 обласним центром куди він разом із своє командою приїхав просвітлювати українців про те куди йдуть їх гроші.

За даними досліджень «САSA -Україна» лише 27 % українців і досі вважають, що держава надає якісь послуги безкоштовно. Антикорупціонери вирішили розвіяти цей міф.

— Люди мають розуміти, що біля 50% своїх прибутків вони віддають державі у вигляді податків, — розповідає Віталій Шабунін. — Це перша подібна акція. Згодом ми почнемо значно масштабнішу кампанію. Буде соціальна реклама у інтернеті, по радіо та на телебаченні. Також ми ведемо перемовини з МОН про введення певних елементів податкової грамотності до шкільної програми.

Мета усіх цих заходів проста: донести до українців факт — саме вони є головним джерелом доходу держави. І саме за їхні гроші створюють танки, роблять ремонти у лікарнях, будують нові станції метро та школи. Держава ж має лише правильно розподіляти ці кошти. На думку антикорупціонерів, більшість наших співгромадян розуміють це не в повній мірі.

Загрузка…