Люстрація не має бути вічним колесом реваншизму

На круглому столі ГО «Експерти за реформи» обговорили проблеми люстраційного законодавства

фото интернет

Слово люстрація для українців набуло різних відтінків та значень. Для когось це тотальна фізична ліквідація злочинної влади. Для когось законодавче відсторонення її представників від керівних посад. Та як би хтось не намагався перевести це питання у юридичну площину це, в першу чергу, питання політичне. Про це, і не лише про це говорили на круглому столі організованому ГО «Експерти за реформи» в медіа-центрі «Время».

Присутні громадські діячі та представники ЗМІ майже у весь час критикували «Закон про люстрацію». Одні вважали його занадто м’яким та не дієвим, інші натякали на те, що він порушує права людини. Та більшість сходилась на тому, що цей закон не лише недолугий, а й залишає владі багато місця для маневру.

Голова координаційної ради «Експерти за реформи» Юрій Георгієвський підтримує саме цю точку зору. Він наполягає на збільшенні впливу громадськості на люстраційний процес. Також його організація вважає необхідним елементом очищення влади відсторонення від участі у подальшій політичній діяльності партій, що не пройшли 5% бартер на виборах.

-Це дискримінація! Це неповага до виборців! – обурюється Юрій Шишкін, представник партії Анатолія Гриценка «Громадянська Позиція».

Конфлікт вдалось залагодити.

-Ми не хочемо нікого дискримінувати. Ми хочемо зупинити використання «партій-масок», коли залишаються усі ті самі люди, але вони уже у новій партії, що вигулькнула незрозуміло звідки, — пояснює Юрій Георгієвський.

«Експерти за реформи» анонсували свою співпрацю з політичними силами та окремими місцевими та народними депутатами. Конкретних назв партій та прізвищ не називалось. Проте нам вдалось зз’ясувати деякі подробиці.

-«Опозиційний блок» — це ті, с ким ми 100% не будемо співпрацювати. Можливо ще декілька ідеологічно близьких до них партій. З усіма іншими ми готові до діалогу. Зараз ми не плануємо ставати політсилою. У далекому майбутньому – хто знає?

Не дивлячись на свою категоричну позицію відносно «Опоблоку» Юрій Георгієвський усіляко підкреслює важливість нормального функціонування опозиції та надання їй дієвих важелів впливу на роботу влади. Але вже іншої опозиції та іншої влади. Сьогоднішні на їх думку теж мають бути люстровані.

Загрузка…