На круглому столі провели «розтин» Харківського судочинства

На круглому столі провели «розтин» Харківського судочинства
фото Insidernews

У громадянському суспільстві України суддівська реформа та судова система загалом – одна з найрезонансніших тем обговорення. Зазвичай вона викликає хвилі лютого обурення та критики на адресу судів. Особливо серед громадських діячів. Корупція, порушення регламенту, маніпуляції із законами, перевищення повноважень – чого тільки не закидають нашим суддям. Та чи дійсно все так погано саме в харківських судах? Круглий стіл «Реформації судової системи» у «KHARKIV Today» мав дати відповідь на це питання. Захід зібрав разом адвокатів, активістів, правозахисників, місцевих депутатів, та звісно, самих представників суддівського корпусу.

Іноді дискусія ставала аж занадто гарячою:

— Поява чесного судді у Харківській області буде подібною до вибуху наднової зірки! А поки що, більшість наших суддів – негідники, що замість того аби допомагати людям роблять тільки зворотнє, -вибухнув під час обговорення відомий громадський активіст Анатолій Ряснянський.

На захист харківських суддів несподівано став голова ГО «Антикорупційний блок учасників АТО» Антон Сосницький. Він зауважив, що певний прогрес все ж є. І навів, як приклад, роботу Київського районного суду (м. Харків). До речі, участь у круглому столі брала голова цього суду Світлана Шаренко. Вона та її колеги-судді теж мала на що поскаржитись. Серед суддівських нарікань були скарги на велику завантаженість (як приклад по 24 справи на день) та непристосованість приміщень суду для своїх функцій.

-Нам обіцяють побудувати справжні «храми правосуддя». Натомість – суди часто знаходяться у приміщеннях колишніх дитячих садочків, що були розраховані на малят, — скаржиться служниця Феміди.

Однією з головних тем круглого столу стала взаємодія між активістами та судовою владою. І судді, і громадські діячі запевнили: у Харкові цей напрямок розвиватиметься й надалі.

Загрузка…