На Харківщині «не фатает» грантожерів

На прес-конференції у медіа-центрі “Накипело” обговорили проблеми розвитку Харьківських громадських організацій.

На Харківщині "не фатает" грантожерів
фото Insidernews

Роль ГО у розвитку місцевих громад стає вагомішою. І ця тенденція з часом лише зростатиме. Якщо зараз громада, у середньому по Україні, розподіляє 10 — 15% місцевого бюджету, то незабаром ця частка має зрости до 100%. Коли прийде це саме омріяне “незабаром”, учасники прес-конференції «Громадські ініціативи для розвитку міста» точно не знають. Зате знають, що саме стоїть на заваді повноцінній діяльності громад та ГО.

— Багато харківських ГО зазнали фіаско через нестачу фінансування. Зараз я не говорю про “кишенькові” та провладні ГО. Тому, задача тих ГО, що навчились ефективно залучати державні кошти та донорську допомогу — поділитись своїм досвідом з колегами, — переконана голова Ради ГО «Інститут податкових реформ», Олена Хотенко.

Не дивлячись на голосне прізвисько — “Волонтерська столиця”, Харків поки що пасе задніх у рейтингу розвитку громадських організацій. Було наведено невтішну статистику: 1200 ГО діє на Харківщині, у той час, як у Закарпатській області їх 2700. При тому, що населення в нашому регіоні рівно вдвічі більше ніж у Закарпатському. Об’єктивних пояснень цьому на прес-конференції не знайшли. Але, окрім невміння залучати кошти, підкреслили корупційну складову проблеми. За їх словами, будь-які інновації та ініціативи ГО стикаються зі спротивом антикорупційних систем. Та, якщо ГО продовжать нарощувати антикорупційну діяльність, цю біду можна буде подолати теж.

 

Загрузка…