На Харківщині розкрадають національний спадок

Взаємозв’язок корупції та знищення історичних пам’яток – саме такою була тема для обговорення в рамках презентації проекту «ctrl+S». Захисти майбутнє», яке відбулося в медіа-центрі «Накипіло».

На Харківщині розкрадають національний спадок
фото insidernews

Ініціатива спрямована на захист культурної та історичної спадщини України та включає декілька складових: просвітницьку (зйомка фільму), аналіз законодавства, робота з представниками влади та розробка пропозицій, які будуть спрямовані на зміни в нормативно-правовій базі. Всього проект охоплює 6 міст, а саме Харків, Дніпро, Київ, Львів, Ужгород та Івано-Франківськ. В кожному регіоні знаходяться учасники та координатори «ctrl+S», які, постійно перебувають на зв’язку, допомагають один одному та діляться досвідом.

— Знищення культурних та архітектурних будівель має репутаційні та іміджеві втрати. До числа інших вагомих наслідків відносяться фінансові збитки, тому що об’єкти, які мають історичне чи архітектурне значення, повинні бути привабливими для туристів, — зазначила ініціаторка проекту, Олена Рофе-Бекетова.

Проект має й іншу назву, а саме «Закон на захисті культурної спадщини» і таке формулювання пов’язане з одним із його напрямів діяльності – аналізом правового поля. Дослідження спрямоване на пошук невідповідностей між різними законами, якими чиновники можуть скористатися для реалізації корупційних схем. За результатами роботи будуть розроблені рекомендації, що потім спрямують до депутатів Верховної Ради. Проте, подібні кроки викликають сумніви. Наскільки вони є ефективними? Як потім буде проводитися контроль над подальшою долею цих рекомендацій з боку проекту? Та, можливо, варто займатися впровадженням реальних механізмів впливу, які дозволять зберегти національний спадок? Особливо ця проблема актуальна в Харкові, якщо згадати так званий бліц-конкурс на проект пам’ятника на площі Свободи, який був проведений з повним порушенням закону.

В рамках конкурсу також планується зйомка фільму, який покаже цінність культурного спадку. Що ж стосується такого напрямку, як робота з владою, то наразі, в Харкові створено міждепутатську  групу, до якої увійшли представники шістьох фракцій місцевої ради. І тут головним питанням виступає виділення коштів з бюджету для реставрації будівель.

Загрузка…