На Харківщині звернуся до ЄС через екологічні проблеми

Чергове порушення законодавства, нехтування міжнародними зобов’язаннями та свавілля місцевої влади обговорили на прес-конференції в «Kharkiv Today». Чого та кого цього разу торкнулася «рука беззаконня» розбиралися разом з представниками громадської організації «Зелений фронт».

На Харківщині звернуся до ЄС через екологічні проблеми
фото insidernews

Як виявилося, необхідність підняти проблему серед громадськості викликана встановленням полігону з переробки відходів у Люботині з повним недотриманням законів України. При цьому  еко-активіст Олег Перегон не раз акцентував увагу на тому, що такі дії суперечать зобов’язанням України перед ЄС. Так, при встановленні полігону побутових відходів було знайдено ряд грубих порушень. В першу чергу, це близькість заводу до лінії міста. Десь за 200-240 метрів планується побудувати полігон з переробки сміття, в той час як гранична допустимість згідно з закону становить 1 кілометр.

Таке становище справ є небезпечним для життя та здоров’я мешканців Люботина, оскільки полігон може вибухнути, або витекти фільтрат, який є сумішшю шкідливих хімічних речовин. Більш того, в зону ураження заводу з переробки відходів потрапляють водойми міста. Саме тому ситуація є критичною для Люботина та потребувала рішучих дій. Представниками «Зеленого фронту» були пройдені всі гілки влади. Вони зверталися до виконавчої влади, до Президента, до міськради, виграли 3 судові тяжби, проте ніяких результатів навіть така активна діяльність не дала.

Окрім того, «Зеленим фронтом» двічі були організовані громадські слухання, проте місцева влада  в обох випадках відмінила їх за два дні до проведення, що також є порушенням закону. Саме тому було прийнято рішення йти на більш радикальні міри. Зараз люботинці проходять етап збору підписів та згодом будуть спрямовувати заяву до Представництва Європейського Союзу в України, послів країн-членів ЄС та Платформи Громадського Суспільства Україна – ЄС. Екологи хочуть звернутися з проханням вплинути на ситуацію, яка склалася в Люботині та здійснити тиск на українську владу для вирішення питання з полігоном.

 

Загрузка…