«Одоробло» можуть самовільно знести вслід за Леніним

Під дверима Дзержинського суду зібралося декілька десятків протестувальників.

фото insidernews

«Святе місце пустим не буває». Вірогідно саме цю народну мудрість взяла на озброєння Харківська міська влада. Замість Ілліча, що благополучно впав у вересні 2014, Площу Свободи буде прикрашати … «одоробло». Цим  колоритним українським слово противники проекту прозвали майбутній скульптурний комплекс. Активісти дорікають його творцям не лише за несмак, а й за порушення процедури затвердження проекту. Цікаво, що автор «одоробла» — брат головного архітектора Харкова  Павло Чечільницький.

Дзержинський суд м. Харків мав розглядати позов активістів проти встановлення нового пам’ятника. Та вже вдруге їм відмовив. Саме проти небажання суду розглядати позов і зібрався не чисельний пікет. Мітингувальники озброїлись транспарантами з красномовними гаслами: «Ні х..ні!», «Площа НеСвободи», «Конкурс –це фарс» та іншими, що усіляко закликали суд «бути  чесним» і «не допустити встановлення одоробла».

-Нам відмовляють вже вдруге. Цього разу відповіли, що ми не сплатити судовий збір. Однак, мі провели сплату через термінал суду. У нас є відповідь з казначейства, де чітко вказано: проплата була! Ми не зупинимося, у крайньому разі цей «пам’ятник» може спіткати доля його попередника, Леніна, — говорить депутат обласної ради Дмитро Булах. Саме він де-юре є позивачем у цій справі, як фізична особа.

Проект нового пам’ятника викликав обурення пікетувальників не лише через непрозору історію прийняття та мистецькі вподобання. Вони вважають, що до його розробки причетні «россійські друзі» міського голови Геннадія Кернеса – Шишкін та Фукс. Враховуючи, те що Україна та Росія фактично знаходяться у стані війни, це викликає ще більше запитань до конкурсної комісії, затвердила проект.

Зараз рано казати, чи мають шанс активісти добитися свого. Тай, що поставити на замість «одоробла» певної думки немає. Хтось пропонує зробити міжнародний конкурс, хтось – залучити включно українських скульпторів. Також пролунала досить свіжа думка: «Навіщо там узагалі пам’ятник? Площа й так гарна». А поки що, харків’янам потрібно звикати призначати зустрічі під «одороблом».

Загрузка…