Передвиборчі колії в Харківській області

Рівно місяць тому в Харківській області розпочалася підготовка до виборів в об’єднаних територіальних громадах. З цього приводу Громадська мережа «Опора» презентувала результати спостережень того, як відбувається передвиборчий процес.

Передвиборчі колії в Харківській області
фото Insidernews

Основну увагу спостерігачі зосередили на створенні виборчих комісій та виборчих округів. За словами Катерини Мінкіної, довготермінової спостерігачки за виборами мережі «Опора», при утворенні виборчих комісій порушень законодавства зафіксовано не було.

Найбільшу кількість кандидатур до територіальних комісій змогли подали такі політичні партії: Блок Петра Порошенка «Солідарність», «Батьківщина» та «Народний Фронт». Більш того, саме ці політичні сили  мають максимальне число керівних посад у виборчих комісіях. При цьому всі строки при внесенні кандидатів, а також засідання комісій були дотримані, що є позитивною тенденцією під час спостережень.

Проте існують проблеми у виборчому законодавстві, яке часто містить суперечливі положення. Так, був зафіксований випадок, коли член територіальної комісії була зареєстрована як кандидат в депутати. З одного боку, це є повним порушенням правових норм, але, з іншого – окрема стаття закону фактично дозволяє такі політичні маніпуляції.

Що ж стосується формування виборчих округів, то спостерігачі не виявили тих чи інших порушень або скарг. Але на ряду з цим існує нерівномірне розподілення виборців в округах. Це пов’язано з тим, що комісії мають право встановлювати межі виборчих округів в ручному режимі. В свою чергу, існують проблеми з самими виборчими комісіями, члени яких часто не знають законодавства, або  ж не дотримуються всіх необхідних процедур  Така ситуація впливає на якість та демократичність виборчого процесу. Цікавим є те, що найбільшу кількість депутатів, які балотуються на вибори, має Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Нагадаємо, що 29 жовтня в Харківській області відбудуться вибори в семи об’єднаних територіальних громадах. До них увійшли: Малоданилівська, Зачепилівська, Золочівська, Коломацька та Малинівська селищні громади, а також Оскільська та Наталинська сільські громади.

Загрузка…