Подробиці у справі по затриманню харківської журналістки

Подробиці у справі по затриманню харківської журналістки

В Харкові під час прес-конференції в «Kharkiv Today» розповіли нові подробиці щодо незаконного затримання журналістки Анни Прокошевої у справі повалення пам’ятника Г. Жукова.

Анатолій Тарасенко, адвокат журналістки Анни Прокошевої повідомив, що ним була написана заява щодо незаконних дій співробітників поліції по відношенню до його підзахисної. Проте до сих пір ця заява не внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

-Це знущання над український законом. Є готовий документ, який згідно з законодавством протягом 24 годин повинен бути внесений до ЄРДР. Ви знаєте, скільки необхідно часу для того, щоб внести до ЄРДР заяву? Хвилини! Не години!, — наголосив А.Тарасенко.

Адвокат також пояснив, що співробітники поліції не мали ніякого законного права затримувати та утримувати без пред’явлення підозри Анну Прокошеву. Оскільки вона проходить по справі як свідок. Затримувати, примусово доставляти у відділ можна лише ту особу, яку підозрюють у вчиненні злочину.

Нагадаємо, 9 травня правоохоронці Немишлянського району відділу поліції незаконно затримали та утримували журналістку Анну Прокошеву. Затримання проходило з рядом порушень закону. Так, правоохоронці навіть не мали з собою повістки. Уже у відділі поліції Прокошеву не внесли до реєстрової книги та не давали зателефонувати своєму адвокату Анатолію Тарасенко. Після того, як слідчий сам повідомив захисника про затримання його підзахисної, А.Тарасенко, приїхавши до відділу, не міг протягом трьох годин потрапити до Прокошевої.

Журналістку утримували без будь-яких дій з боку слідства понад п’яти годин і лише після цього допитали. За словами Прокошевої, допит тривав близько 20 хвилин. Лише після цього їй вручили повістку , в якій було вказано, що Анна проходить по справі як свідок. Також в повістці стояла дата та час наступного допиту журналістки – 15 травня 2018 року.  Як розповіла Прокошева, зранку 15 травня їй повідомили, що допиту не буде та він переноситься на невизначений час.

Загрузка…