Польща розширить свою територію попри спротив Кремля

фото интернет

Польща, хотіли б цього поляки чи ні, була вимушена стати союзником України у боротьбі з Кремлем. Так вже розпорядилася історія. І було б помилкою вважати, що у самій Польщі немає проросійського лобі. Залишмо мотивацію його представників – це на їх совісті, тим більше, що й в нас подібних персоналій більш ніж вистачає. А от діяльність у «друзів Путіна» в Польщі досить цікава. І це не лише банальні підбурювання антиукраїнських настроїв та підтримка проросійськи налаштованих «правих» та «лівих» організацій. Та й будимо відверті – поляки теж не прості сусіди, але  інших і не буває. І не треба думати, що Україна то пуп землі чи якийсь глобальний камінь спотикання у російсько-польских відносинах.

Зате один з таких «каменів» — проект водоканалу через Віслинську косу. А разом із ним проект штучного острову у Балтійському морі площею 180 Га. Канал з’єднає Віслинську затоку з Балтійським морем та дозволить заходити у порт Ельблонг великим суднам з країн ЄС (у тому числі й військовим) оминаючи російські територіальні води. Раніше до затоки мали право заходити лише польські кораблі. У свою чергу це значно знизить значення російського порту Балтійськ. Насправді штучний острів, що мають побудувати з ґрунту від прокладання каналу, це теж далеко не найприємніша новина для Москви. Таким чином поляки цілком законно розширять свою територію, а з нею і свої територіальні води у Балтійському морі. Цікаво, що сам проект з’явився у 2014 році, в акурат з початком анексії Криму.

Не дивно, що усі проросійські діячі Польщі активно виступили проти цього будівництва. Особливо, як повідомляє Польське радіо, відзначився спікер Поморського воєводства Мєчислав Струк із партії «Громадянська платформа». Раніше він у тому ж таки 2014 році активно почав налагоджувати «дружбу» з РФ. Проти проекту каналу він виступав на сторінках пропагандистського російського видання «Спутник». Але проросійське лобі гавкає, а польський караван іде.

Влада Польщі вкотре довела, що ставить національні інтереси вище думки агентів іноземного впливу і оголосила аукціон на побудову каналу та острову. Сам канал має бути завширшки у 1 км та глибиною у 5 м. А ціна будівництва становитиме 880 мільйонів долларів.

Потрібно зазначити, що проект буде реалізовано не лише на догоду геополітичних інтересів наших західних сусідів. Порт міста Ельблонг стане учасником міжнародної морської торгівлі. А це в свою чергу дасть потужний поштовх до економічного розвитку регіону. 

Загрузка…