Харківщина – серед лідерів у наданні послуг телемедицини та створенні амбулаторій

фото InsiderNews

Сучасні інтернет-технології допомагають не лише збирати лайки у соцмережах, а й рятувати людські життя. Вже два роки на Харківщині активно впроваджується телемедицина. Цей формат роботи з пацієнтом передбачає наявність відповідних «гаджетів» у лікаря та якісного інтернет-покриття. Сімейний лікар, що прийшов на виклик до свого пацієнта може проконсультуватися онлайн із своїм вузькоспеціалізованим колегою. Таким чином пацієнт отримує послуги спеціаліста з того чи іншого медичного напрямку не виходячи з дому. Більш того, останні два роки слобожани із скаргами на кардіологію можуть зробити телеелектрокардіограму. Данні дослідження одразу передадуть через мережу спеціалісту у амбулаторії, що вже розшифрує її за лічені хвилини. У 2019 році, наприклад, за допомогою цього методу було виявлено понад 1000 інфарктів. Подібні послуги по всій області мають надаватись вже до 2020 року. Про ці здобутки харківської медицини розповів на своєму брифінгу заступник голови ХОДА Михайло Черняк.

— На даний момент проект знаходиться на стартовій стадії. Зазначу, він не пілотний, тобто буде реалізований у будь-якому випадку. Зараз інтернетом забезпечено 97% амбулаторій області. У деяких населених пунктах не було змоги провести оптоволоконний інтернет. Там ми використовуємо супутникові технології, — розповідає чиновник.

З його слів вже найближчим часом стабільним доступом до мережі буде забезпечено 100% амбулаторій. Проект і дійсно має бути реалізовано. Але на сьогодні проходить його певна апробація. І деякі його пункти ще у роботі. Наприклад, як зазначають самі медики, спеціальні набори для телемедичних послуг коштують чималих грошей. Звісно, якщо вони належать до так званого «3 рівня». Власне «рівнів» і є три. І базовий перший, на думку спеціалістів, не викликає великої довіри до свого функціоналу та якості. Тому медики побоюються, що саме їх у цілях економії і закуплять амбулаторії. Та Михайло Черняк переконує – пацієнти не мають постраждати.

— Зараз ми випробовуємо цей проект у області. У ході роботи стане зрозуміло, які саме технічні засоби будуть найкраще відповідати потребам пацієнтів, — роз’яснює він.

Харківська область отримала право однією з перших пустити телемедицину в маси не просто так. За словами Михайла Черняка Харківщина увійшла до п’ятірки областей, що найшвидше будують нові амбулаторії та впроваджує медичну реформу. На даний момент у нас 15 амбулаторій, що вже готові на 90%.

Загрузка…