Правий сектор варив куліш на руїнах незаконної споруди

Незаконно встановлений паркан, що закривав жителям селища Пісочин доступ до пляжу, зносили в присутності поліції.

Правий сектор варив куліш на руїнах незаконної споруди
фото интернет

Захоплення землі та водойм вже давно стало для Харківської області буденністю. Подібне відбулося і в Пісочині. У цьому передмісті Харкова один з місцевих мешканців, що взяв територію біля озера в оренду на 25 років, вирішив, що може самовільно закрити доступ до пляжу та водойму металевим парканом. Це порушує Українське законодавство, відповідно якому арендареві заборонено споруджувати будь-що на відстані 50 метрів від водойму, та перешекоджати доступу громадян до нього.  Місцеві мешканці, що раніше намагалися відстояти свої права через юристів, «запросили в гості» активістів «Правого сектору».

— Цей паркан встановили ще у 2011 році. Орендар винайняв ці землі з цілком нормальною метою – хотів розводити рибу в озері. Раніше (а озеро викопане ще у 70-х роках місцевим колгоспом – прим. редакції), це було місце відпочинку. Люди тут постійно купалися, відпочивали, любили це місце. Тут завжди стояв сміттєвий бак, відпочивальники не хотіли смітити, там де відпочивають, — говорить Олег Дубровін, член місцевої ініціативної групи.

Зі слів Олега, місцеві жителі вже давно намагалися домовитися з орендарем. Потім спробували вирішити питання через юристів селищної ради. На початку червня відбулася зустріч з В. Котіним (орендарем), той пообіцяв, що паркан демонтує, а пляж власними силами пристосує для відпочивальників. Та минуло два тижні від заявленого строку. Паркан залишився на місці та нікуди не ділися бур’яни, якими поріс пляж за шість років. Більш того, Котін документально підтвердив — паркан не його, а хто встановив – невідомо. Та місцеві мешканці мають іншу точку зору.

Вони вважають, що Котін не грає майже ніякої ролі у цій справі і є лише «підставною» особою. А реальний хозяїн – О. Сидоренко, який є кумом покійного начальника місцевого райвідділу та товарищ селищного голови Пісочина,О.О.Чорнобая. Раніше, кажуть місцеві мешканці, вони разом «тримали» Пісочин, провертаючи різні «не надто законні» операції.

Коли активісти приїхали до озера, на них вже чекала поліція. Місцеві мешканці самі викликали «копів», аби ті «забезпечили порядок». Спочатку поліціанти все фільмували, та попереджали про відповідальність, за псування майна орендаря. Побачивши документи, представлені місцевими активістами, вони заспокоїлись. А коли активісти «Правого сектору» провели для правоохоронців невеличку лекцію з правознавства, люди у формі визнали — все дійсно по закону.

Жодного опору з боку орендаря чи його друзів також не було. Пограти у гольф (певно, саме це було на думці у активістів, що привезли із собою ключки для цього виду спорту), з «Правим сектором» бажаючих не знайшлось.

Після того, як паркан було знесено, дехто з місцевих одразу пішов на пляж. «Правосеки» варили кашу – куліш у величезному казані, косили траву та засипали берег піском.

— Ми приїздимо і допоможемо лише туди, де нас покличуть. І лише тоді, коли закон буде на нашому боці, так що тут вся ініціатива від мешканці Пісочина. Звісно, це не остання подібна акція. Ми вже вивчаємо документи про декілька подібних випадків, — розповідає один з керівників НВР «Правий Сектор» у Харківській області, Юрій Ліхота.

Також у акції приймали участь місцеві мешканці за підтримки депутата Харківської районної ради Артема Фисуна, члени ГО «Національний корпус» та ГО «Альтернатива». Останні вже давно вивчають подібні випадки у Пісочині та поруч з селищем. Вони кажуть, що це лише початок повернення землі та водних ресурсів громаді.

Коли активісти навідались у гості О. Сидоренка (його гарний та великий будинок стояв поруч), він одразу пояснив: «Я не в курсі хто той паркан ставив. І взагалі, жодна моя будівля закон не порушує. А що до Котіна, то його справа».

Таким чином усі залишились задоволені. Пісочинцям повернули їх місце відпочинку, «Правий сектор» отримав їх підтримку та приготував куліш, а поліції не довелось втручатись у конфлікт.

 

 

Загрузка…