Про найдраматичнішу подію в історії української літератури зняли фільм

В Харкові, в прес-центрі «Status Quo», розповіли про зйомки фільму «Будинок «Слово», його ідею та цінність.

Про найдраматичнішу подію в історії української літератури зняли фільм
фото insidernews

Кінокартина «Будинок «Слово» розповідає історію винищення української інтелігенції, представників так званого «Розстріляного Відродження», спеціально для яких наприкінці 20-х років минулого століття в Харкові був споруджений будинок. Більшість тих,  хто заселив його, починаючи з 1933-х років, були розстріляні в урочищі Сандармох. Так вийшло, що прем’єра фільму «Будинок «Слово», що відбулася в Харкові, припала якраз на 80-ту річницю трагічних подій.

Світова прем’єра стрічки відбулася на 33-му Варшавському кінофестивалі класу А. За словами Тараса Томенко, режисера та сценариста фільму, присутні на показі дуже гарно сприйняли кінокартину, а після її перегляду почалося обговорення, яке тривало понад 40 хвилин. Презентація фільму міжнародній спільноті також мала мету просвітництва на тему української культури та, зокрема, з приводу страшних подій 30-х років.

— Ми створили цей фільм як подорож по цьому будинку, як подорож культурною атмосферою Харкова 30-х років. І моя задача – повернути «Будинок «Слово» і Харкову, і Україні, і світові. Це надзвичайно важливо — знати, що там відбулося, тому що ми знаходимося в тій точці, в якій приблизно 80 років назад перебували письменники. Тільки культурні традиції, мистецтво здатне нас об’єднати, щоб ті події більше не повторилися, — прокоментував фільм Тарас Томенко.

Сама стрічка є документальною, проте вже зараз планується створення художнього ігрового фільму. Над кінокартиною «Будинок «Слово» працювали чотири роки, була проведена масштабна архівна та пошукова робота, переглянуто багато фото та відео матеріалів. Фільм був профінансований Державним агентством з питань кіно розміром в 1 млн. 200 тисяч гривень. Окрім Харкова, фільм буде презентований в Києві, Одесі та ще в 13 містах України. В широкий прокат «Будинок «Слово» виходить 9 листопада.

Загрузка…