Сім’ям померлих бійців АТО не дають грошей

На брифінгу «Юридичної сотні» активісти вирішили «надавити» на незговірливих депутатів.

Сім’ям померлих бійців АТО не дають грошей
фото интернет

ГО «Юридична сотня» б’є на сполох: комітет Нацбезпеки та Оборони блокує закон про виплати сім’ям українських захисників, що померли через АТО від поранень. Ось, наприклад, історія Тамари Коваленко. У її чоловіка Михайла значно погіршилося здоров’я під час його служби в зоні АТО. Більше як півроку він проходив лікування у військових госпіталях. У травні 2016 року потрапив до реанімації. І вже там його було звільнено з лав ЗСУ. Через два місяці він помер. Не дивлячись, на те що дружина покійного має усі документи, які доводять, що Михайло отримав проблеми зі здоров’ям у зоні АТО, їй не дають жодних виплат. Жінка живе сама з чотирма дітьми. Та від держави вони не отримають жодної копійки – Михайло помер через 2 місяці після звільнення зі служби. Тож, за законом, жодних виплат його родині не передбачається.

Такі історії на жаль, непоодинокі.

— Сім’ї залишаються наодинці зі своїми проблемами. Фактично, якщо людина померла не в зоні АТО, а вдома – сім’я не може отримати ні статусу, ні грошей, — говорить юрист «Юридичної сотні», Вікторія Лавринюк.

Активісти вважають, що за ситуацію відповідає Комітет Нацбезпеки і Оборони. Законодавці вже понад місяць не приділяють уваги законопроекту, що може вирішити цю проблему. Більш того, складається враження, що вони його блокують.

— Нам всім потрібно натиснути на профільний комітет, щоб він скоріше виконав формальності і схвалив законопроект. Я переконаний, що не буде такої людини, яка буде проти нього, — запевняє ініціатор законопроекту, нардеп Ігор Луценко.

А поки що родини тих, хто віддав усього себе Батьківщині, не можуть розраховувати на допомогу від держави.

 

Загрузка…