Слобожанські ОТГ: ми всі там будемо

Заможні села - Мала Данилівка та Черкаська Лозова "не хочуть годувати” Дергачі

Слобожанські ОТГ: ми всі там будемо
фото insidernews

Харківські ОТГ беруть не кількістю, а якістю. На даний момент, в області лише 10 об’єднаних територіальних громад. З 57-ми  передбачених “Перспективним планом” — створено лише 10. У той час, як у деяких областях цей показник наближається до 45-55. Але, водночас, така неквапливість має й свої переваги.

Про них на прес-конференції розповіла директор Харківського центру розвитку місцевого самоврядування, Діана Барінова.

— У нас немає жодної ОТГ, населення якої було б менше за 5 000 осіб. І це добрий показник. Усі наші ОТГ створено без поспіху, розсудливо. Вони мають хороші перспективи і не «пасуть задніх» у національному рейтингу, — стверджує вона.

Також Діана додає, що зараз у Харківській області почався своєрідний ажіотаж на створення ОТГ. Заяви сипляться до обласної ради, наче «з відра». Але далеко не всі заяви буде задоволено. І справа навіть не у відповідності до “Перспективного плану”. Спеціальна комісія оцінює економічні можливості кожної майбутньої ОТГ та її здатність забезпечити себе.

Також вже мають місце і певні суперечки. Наприклад, у Дергачівському районі, села Нова Данилівка та Черкаська Лозова хочуть створити власну ОТГ без участі районного центру. Хоча це суперечить “Перспективному Плану”.

— Це досить заможні села, вони знаходяться поруч з Харковом. За планом 2015 року вони мали увійти до Дергачівської ОТГ. Я вбачаю у цьому інтереси певних бізнесменів з Харкова, яким байдуже до долі самих Дергачів. По суті, від майбутньої громади “відкушують” найласий шматок. Причому, самі села теж будуть не у виграші — всю інфраструктуру, необхідну для функціонування ОТГ, доведеться створювати з нуля! — переконаний юрист з Дергачів, Юрій Коробка.

Слід зазначити, що за перспективним планом до 2020 року, всі населені пункти України увійдуть до ОТГ. І, чим швидше вони зроблять це самостійно, тим більше преференцій отримають від держави та міжнародних організацій.

 

Загрузка…