Стало відомо, як харківські нардепи працюють в парламенті

фото InsiderNews

Нещодавно Громадянською мережею «Опора» в рамках програми USAID «Рада» знову було проаналізовано активність депутатів-мажоритарників за показниками законодавчої роботи та діяльності у виборчих округах. Цьогорічний період моніторингу охопив VIII сесію парламенту, що тривала з лютого по липень 2018 року. Представники «Опори» обрали для аналізу сім народних депутатів за мажоритарними округами міста, а саме: Олександра Фельдмана, Валерія Писаренка, Олександра Кірша, Дмитра Святаша, Віталія Хомутинніка, Володимира Мисика та Анатолія Денисенка.

За цьогорічною статистикою, першим у рейтингу відвідування пленарних засідань за даними письмової реєстрації є Олександр Кірш (97% засідань), а найнижчий показник має Валерій Писаренко – лише 23%.

Загалом протягом VIII сесії Верховної Ради відбулося 2095 голосувань. З них Володимир Мисик був присутнім лише на 23% голосувань, Анатолій Денисенко брав участь у 26% голосувань, а Олександр Фельдман – у 30%. Лідером за фактом присутності на голосуваннях серед харківських нардепів є Олександр Кірш – 93%, котрий також відвідав 100% засідань профільного Комітету з питань податкової та митної політики. На 67% засідань був присутнім Олександр Фельдман, член Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. 50%-й показник має Анатолій Денисенко, член Комітету з питань економічної політики, а найгірший показник – 30% у Віталія Хомутинніка, члена Комітету з питань податкової та митної політики.

-Хотілося б підкреслити, що ті депутати, котрі мають досить високі показники за письмовою реєстрацією, мають досить низькі показники за фактом участі у голосуваннях. Маємо таку картину, що у листі реєстрації міститься депутатський підпис, але цей депутат фактично не бере участі у голосуванні, і взагалі його картка у слоті для голосування відсутня, – зазначила громадський консультант «Опори» у Харкові, Катерина Мінкіна. -Тобто ми бачимо, що на пленарних засіданнях лідерами були Анатолій Денисенко, Володимир Мисик та Олександр Фельдман, котрі мали показники більш ніж 90%, котрі тепер мають найбільші показники відсутності за фактом участі у голосуваннях.

Також цікавим показником є ігнорування голосування, коли фактично депутат присутній у пленарній залі, але зовсім ніяк не голосує. Таким чином, 81% голосувань проігноровано Дмитром Святашем, 76% голосувань – Віталієм Хомутинніком та Валерієм Писаренком. Найменше голосувань проігнорував Володимир Мисик. Іншим показником активності нардепів є законотворча діяльність. За період VIII сесії Олександр Кірш зареєстрував 12 законопроектів, 10 – Дмитро Святаш, 9 – Валерій Писаренко та жодного – Олександр Фельдман.

Одним з найважливіших показників є кількість запитів народних депутатів, що висвітлює те, як нардепи працюють зі своїми виборцями. Тобто це можливість депутата через запит урегулювати проблеми громадян. Лідером за цим показником є Анатолій Денисенко – 23 запити, у Валерія Писаренка – 15 та 12 у Олександра Кірша.

А ось «говорити» мажоритарники на пленарних засіданнях не дуже полюбляють. За даними «Опори», харківські депутати брали слово лише 14 разів. 7 виступів має Валерій Писаренко, 6 – у Анатолія Кірша та 1 – у Анатолія Денисенка.

Загрузка…