Світлична: «Харківщина має міцну наукову школу»

фото прес-служба ХОДА

В Харкові, 2 липня, проходить четверта національна конференція для викладачів шкіл EdCamp Ukraine — 2018. Головна мета заходу – створити нові сучасні підходи до шкільної освіти, які дозволять виховувати в дітях індивідуальність. Участь у заході беруть голова ХОДА Юлія Світлична, Міністр науки і освіти України Лілія Гриневич, шкільні викладачі з усіх регіонів України, а також експерти з інших країн. Серед гостей — Малала Юсуфзай, лауреатка Нобелівської премії миру.

-Традиція проводити EdCamp в Україні була започаткована саме на Харківщині. Ми проводимо EdCam вже четвертий рік поспіль, і все більшою стає кількість її учасників — тих, хто хоче змін та реформ, хто хоче наблизити європейську Україну до дітей, — сказала Юлія Світлична, вітаючи сучасників заходу. -Ми маємо гарні освітні традиції та міцну наукову школу. Ми відкриті для нових ідей.

Керівник області наголосила, що на Харківщині сьогодні є всі умови для втілення в життя концепції Нової української школи.

Звертаючись до учасників заходу, Лілія Гриневич наголосила, що в українській школі відбуваються незворотні зміни: вона перестає бути просто знаннєвою, акцентуючи увагу на розвитку особистості. А зміни в освіті — це перший крок до змін у суспільстві.

-Покликання вчителя — допомогти дитині знайти власне покликання. Комфортна зона знаннєвої школи, в якій учитель має чіткий план, готові зошити і може не думати, — це минуле. Ми не формуємо однакових дітей, ми дбаємо про відкриття особистого. Це відрізняє нашу європейську модерну Україну від минулого. – сказала міністр науки і освіти. — Всі ми прагнемо суспільства, де є свобода і повага один до одного, де кожен має право на голос і на власну думку, де кожен може почуватися рівним серед рівних. Це самореалізація суспільства, і перший крок до неї — робота вчителів.

В Харкові 2-3 липня проходять експертні паралелі в 22 локаціях. Юлія Світлична разом з Лілією Гриневич взяли участь у сесії «Чому все буде по-білому, або П’ять свідчень того, як освіта змінює світ», на якій виступили співзасновниця та виконавчий директор The EdCamp Foundation (США) Хадді Фергюсон, фахівці з Фінляндії та Ізраїлю, американський автор світових бестселерів для дітей про позитивні цінності Етан Борітцер.

Довідка. EdCamp — це конференції, які призначені для отримання інтерактивного професійного досвіду та є зразком неформальних, демократичних зустрічей. EdCamp організовується за принципом «жодних обов’язкових спікерів і доповідей». Перший EdCamp був проведений у 2010 році у Філадельфії. З того часу по всьому світу пройшло понад 200 EdCamp’ів. Україна приєдналася до проведення EdCamp’ів у 2015 році.

Загрузка…