У Харкові колядками виганяли нечисту силу з освіти

фото Insidernews

Усім відомий колядний наспів «Пане, пане господарю…» має магічну силу пороти нечесті. Принаймні, у цьому переконують учасники акції, що пройшла у приміщені Управління освіти адміністрації Холодногірського району ввечері 8 січня. Біля цієї державної установи зібралось декілька десятків чоловік. Серед них були правозахисники, педагоги, народні музики та навіть один диякон на ім’я Олексій. Та основною рушійною силою акції стали батьки учнів СЗОШ № 67 міста Харків. Усі разом вони прийшли до «районо», за їх словами, з двох причин. По-перше «колядники» вимагали поновити на посаді директора 67-ї школи Олену Лисичкіну, а по-друге намагалися вигнати нечисту силу з «районо». Наявність темних сил в установі підтвердив і диякон Олексій.

— Багато людей кажуть, що тут є нечиста сила і прояви її темних діянь для них очевидні. Тож чому я маю їм не вірити? – риторично запитує священнослужитель.

На думку учасників акції «темні діяння» — це тиск на батьківський, педагогічний та навіть учнівський колектив 67-ї школи. Нагадаємо, раніше ми вже писали про ситуацію, що склалася у освітньому закладі. Олена Лисичкіна стверджує, що її примусили написати заяву про звільнення з посади директора школи, бо вона припинила побори в школі. Це, в свою чергу, порушило корупційні схеми у Холодногірському районі Харкова. Причому, за чутками, пані Олена своїми діями впала «у немилість» особисто до в.о. голови району Тетяни Цибульник. Та, у свою чергу, знову ж таки зі слів Олени Лисичкіної, задіяла «районо». «Перевірочний» терор, тиск на школу та директрису особисто змусив ту все ж таки підписати заяву наприкінці грудня. Разом з нею заяви написали ще два десятки педагогів. Зараз Олена Лисичкіна намагається повернути своє місце, у чому їй допомагає переважна більшість батьків її учнів та харківські правозахисники.

СИН БОЖИЙ НАРОДИВСЯ… — пролунав хоровий спів у стінах «районо». Люди співали натхненно і навіть дуже непогано із музичної точки зору. А диякон Олексій навіть пустився у танок разом із однією з учасниць акції. По суті «колядники» прийшли до начальника Управління освіти адміністрації Холодногірського району Інесси Горбачової. Але, як виявилося, освітянка взяла лікарняний. Натомість учасників акції зустріла заступниця Горбачової Оксана Матвєєва.

— Разом із колядками ми принесли сюди добро, — завив їй правозахисник Анатолій Ряснянський.

— Нам тут вашого добра не треба, — відрізала Оксана Матвєєва.

На цих словах вона пішла до кабінету відмовившись давати будь які коментарі.

Гості «районо» все ж заспівали ще декілька колядок і пішли у своїх справах. Спеціаліст управління, що сиділа на своєму робочому місці, займалася паперовою роботою та майже не дивилася на них. Проте за дійством спостерігали очі міського голови Харкова Геннадія Кернеса з портрету на стіні.

Окрім народної творчості прозвучали й більш офіційні речі. Анатолій Ряснянський зачитав вимоги батьків школи № 67 з колективної заяви. Серед них – проведення фінансової перевірки Холодногірського управління освіти, відновлення на посаді директора Олени Лисичкіної і притягнення до відповідальності керівництва «районо» та самої районної адміністрації. Звернення мають надіслати декільком народним депутатам, омбудсмену, Міністру освіти та навіть Президенту Петру Порошенку.

Уся акція пройшла у теплій різдвяній атмосфері. Прадавня мелодика колядок, що походить з часів, коли про християнство у нас навіть не чули ніби переконувала, що зло все ж не непереможне. Жодних конфліктів між освітянами та «колядниками» не було. Хоча без поліції не обійшлося. На початку акції до учасників досить агресивно звернувся мешканець сусіднього будинку. Від нього було чутно запах алкоголю. Цілком можливо, що Різдво Христове проходило для нього досить весело.

Як виявилось потім, Толя, так представився чоловік, чомусь боявся, що під веселі колядки хочуть знести його будинок. Але, коли дізнався про причину зібрання, вибачився і пішов до дому. Поліціанти, що прибули на виклик «колядників» дізнавшись про ситуацію лише посміхалися.

P.S. Після «колядування» про стан своїх справ нам розповіла Олена Лисичкіна. Вона каже, що не зупиниться у прагненні повернутися до школи. У цьому її підтримують учні та їх батьки. Також вона додає, що на школу продовжують тиснути. Нещодавно мати одного з учнів (одна з небагатьох опонентів Олени у школі) ініціювала загальношкільний моніторинг якості знань учнів. Але, за законом має право робити подібне лише по відношенню до власної дитини. Крім цього, Олена стверджує, що на неї особисто чиниться тиск з боку…хто саме та у якій формі тисне на неї педагог поки що відмовляється уточнити. Оприлюднювати це, на її думку, ще не час. Але якщо українська влада вчинить так, як вимагають батьки учнів 67-Ї школи — про це дізнаються всі.

 

Загрузка…