Харківське обленерго лататиме бюджетні дірки за рахунок нового порядку підключення

фото InsiderNews

Підключення до електропостачання нових об’єктів завжди було благодатним полем для бюрократичної тяганини. І, не побоїмося цих слів, корупційних дій чиновників. Нещодавно  Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), внесла зміни до цього процесу. Ця державна структура затвердила фіксовані ставки оплати за приєднання до електропостачання. Про зміни офіційно було оголошено ще наприкінці минулого року – 28 грудня.

 Раніше переговори про вартість цієї послуги між інвестором будівництва та чиновниками обленерго могли тривати ледь не роками. Тепер все має бути швидко та чітко – відповідно зафіксованим ставкам.

— Це реально спростить процедуру для бажаючих приєднатися до електропостачання. Вони просто платять конкретну ціну та отримують послуги, — заявляє голова «Харківобленерго» Василь Скопенко.

Він додає, що система фіксованих ставок та їх значення розроблялася НКРЕКП на протязі трьох місяців. Причому для кожного регіону та району окремо, з урахування всіх місцевих особливостей. У Харківській області середні ціни дублюють середньоукраїнські – 1.55 тис грн для міста та 1.5 тис грн для села за кВт електроенергії для стандартного приєднання. Для нестандартного (тобто для електрифікації прибудинкових територій) — 1.88 тис грн.

Насправді, ставки від НКРЕКП переслідують ще одну мету – залатати фінансові дірки, що утворювались у наслідок невідповідності між реальною ціною послуги та декларованою. Василь Скопенко навів дані, за якими у 2018 році «Харківобленерго» було надано послуг з підключення до енергопостачання на суму у 22 мільйони гривень. У той час, як від замовників послуг надійшло лише 16 мільйонів. Різницю довелося відшкодувати за рахунок власного бюджету енергетиків.

Із системою ставок для деяких замовників вартість підключення зросте на 15-20%. З одного боку це фінансові втрати, з іншого це суттєва економія часу на укладання договору. І дехто вважає, що саме підвищення цін на послуги й було основною метою цього рішення. Зокрема Андрій Герус, колишній член НКРЕКП заявив, що можливість отримати послугу швидко була й раніше, а можливість «вставити палиці в колеса» все одно залишилась. Але у «Харківобленерго» стверджують, що разом із введенням ставок у НКРЕКП збільшиться і контроль за самим процесом. Більш того, Василь Скопенко рекомендує звертатися в обленерго чи навіть до антикорупційних органів при найменшому натяку на корупційні дії чи бюрократичну тяганину після введення системи фіксованих ставок.

Загрузка…