Україна почала масштабну децентралізацію — Світлична на засіданні регіональних влад Ради Європи

фото інтернет

Голова ХОДА виступила з доповідями під час засідання Палати регіонів Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, де главним питанням обговорення 28 березня стала тема регіональної самобутності та єдності нації й держави, на якому Юлія Світлична як Віце-президент Палати регіонів Конгресу, розповіла про освід України в питанні збереження територіальної цілісності та безпеки. Вона підкреслила, що інколи прагнення регіонального самовизначення або розширення автономії реалізується незаконними методами, що стає прямою загрозою для європейської безпеки.

-Набагато простіше запобігти виникненню проблеми, ніж усувати її наслідки, — сказала керівник області. — Саме тому Україна почала масштабну децентралізацію. Ця реформа закладає ефективний баланс національних, регіональних і локальних інтересів. Вона має вражаючі результати, за оцінкою самих українців і наших європейських колег. І я переконана, що сучасний досвід України може та повинен бути використаний на новому етапі удосконалення загальноєвропейських підходів до регіональної політики, необхідність в якому ми всі відчуваємо.

Юлія Світлична відзначила, що на Харківщині є протистояння деструктивним технологіям. А також в ході засідання Палати регіонів обговорили питання регіональних референдумів та викликів і ризиків, які вони несуть.

У другій половині дня 28 березня відбувається пленарне засідання 34-ї сесії Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, під час якого розглядають ситуацію з безпритульними дітьми біженців і роль та відповідальність місцевих органів влади у цьому питанні. Також окремий блок в обговоренні присвячено імплементації Європейської хартії місцевого самоврядування в малих державах (Монако, Ліхтенштейні, Сан-Марино).

Загрузка…