Ув’язнений до довічного розповів про умови перебування в Харківському СІЗО

Ув’язнений до довічного розповів про умови перебування в Харківському СІЗО
фото Insidernews

Харківський політв’язень, котрого засудили до довічного позбавлення волі, розповів про умови перебування в Харківському СІЗО.

Артем Дериглазов – харківський націоналіст, внесений до списку політв’язнів української громадської організації «Комітету визволення політв’язнів», був затриманий у 2010 році за підозрою у вбивстві інспектора міліції Сергія Євлахова і замаху на життя ще двох правоохоронців.

Спершу Червонозаводський суд оголосив вирок, призначивши покарання у вигляді довічного ув’язнення. Після повторного розгляду в червні 2015 року пом’якшив міру до 15-ти років ув’язнення.  Однак рішенням одіозного судді апеляційного суду, Плєтньова В., вирок знову було посилено до довічного позбавлення волі. Касаційне оскарження не принесло результатів.

Зараз Артем Дериглазов перебуває в Харківському слідчому ізоляторі і окрім відбуття вищезазначеного терміну має ще одне судове засідання, в якому йому інкримінують пограбування банків. Нагадуємо, що на момент затримання і початку судових процесів за цими справами Артему був 21 рік. Про умови перебування в установі він розповідає наступне:

— Це спецпост для довічно ув’язнених. Умови досить печальні. Я в цих умовах вже не перший раз, мене сюди вже закривали у 2012 році. І зараз мені відносно пощастило, що зараз літо, якби тепло. Бо в 12-у році тут було повністю відсутнє опалення, і на вікнах намерзало 2-3 см льоду. Там здоровенні щілини на тих вікнах. І взагалі це підвал. Тобто підвальне приміщення. Це практично повна відсутність денного світла. Постійно включене електричне світло. Це дуже маленькі камери, сирі, холодні. Власне, нічого тут хорошого нема.

Як твій стан здоров’я взагалі?

— Стан здоров’я так собі. Тут особо немає жодного лікування. Хоч ти скаржишся на стан здоров’я, хоч не скаржишся, жодним чином це не впливає на твою подальшу долю.

Перед цим ти був у Києві, там тобі винесли вирок на довічне, правильно? Як взагалі умови там?

— В Києві трохи краще.

В тебе,  наскільки я розумію, ще один суд?

— Наступне засідання буде 18-го липня.

Якщо можеш назвати цифру, скільки часу перебуваєш в ув’язненні?

— Ну от 8 липня буде 8 років.

Чи є якісь можливості зв’язуватися з зовнішнім світом, оцінювати ситуацію в Україні?

— Останнім часом оскільки вирок вступив у законну силу, то мені положено телефонні дзвінки і доступ до інтернету. Ну власне доступу до інтернету, хоча він тут повинен бути, його ніхто не надає. Телефонні дзвінки… періодично вдається додзвонитися, поспілкуватися з рідними. І якби це не повна ізоляція, але все ж таки це ізоляція. Тобто більше перебуваєш на одинці зі своїми власними думками

Загрузка…