В Україні зросли ціни на продукти харчування

На споживчому ринку з початку року в Україні спостерігається ріст цін у зв’язку з інфляцією.

В Україні зросли ціни на продукти харчування
фото интернет

Згідно даних Державної служби статистики України, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,1%. Головним чином, подорожчали яйця та сало – на 14,9% та 10,2%. Окрім цього, на 1,5-5,5% зросли ціни на молочну продукцію, рис, яловичину та хліб. Проте на деякі продукти ціни знизилися – гречані крупи, фрукти та овочі, свинина, цукор.

Що ж стосується вартості комунальних послуг, то спостерігається загальне підвищення цін на воду, електроенергію, газ – на 0,5%, на каналізацію – 1,1%, утримання будинків та прибудинкових територій – на 0,4%. Окрім тарифів, подорожання палива та масел спричинило підвищення цін на транспорт на 2,4%. Щоправда, ця тенденція не торкнулася залізничного пасажирського транспорту, ціна на який, навпаки, знизилася на 5,5%.

Відбулося подорожання  в сфері виробництва промислової продукції – в цілому з початку року на 12,6%. В той час виробництво харчових продуктів, напоїв, тютюну підвищило ціни на 0,8%, окрім цукру (здешевлення на 10,8%), а також м’яса та м’ясної продукції (зменшення цін на 0,4%).

Наскільки стабільними залишаться ціни — сказати важко, оскільки нещодавно прогноз Національного Банку України був невтішним. Якщо спочатку  інфляція передбачалася на рівні 8% з відхиленням у 2%, то тепер Нацбанк прогнозує до кінця року збільшення інфляції до 12,2%.

Загрузка…