В Харкові допоможуть демобілізованим учасникам АТО

фото InsiderNews

Для цього бійцям АТО необхідно звернутися до громадської організації «Комплексна психологічна допомога», яка надає психологічну підтримку та допомагає повернутися до мирного життя. До складу організації входять спеціалісти та волонтери, які мають подібний досвід роботи з демобілізованими учасниками бойових дій.

-Організація виникла для того, щоб об’єднати всіх тих, хто в силу своєї професійної діяльності надає допомогу даній категорії хворих, або тих, у кого є волонтерський досвід надання допомоги військовослужбовцям. Ми це робимо для того, аби такі спеціалісти могли й надалі допомагати цим людям, — говорить засновник проекту Андрій Гайдабрус.

В першу чергу, ГО «Комплексна психологічна допомога» надає консультаційну та інформаційну підтримку. Після цього спеціалісти організації направляють бійця до того лікаря, який необхідний в його конкретному випадку .

-Комплексна допомога передбачає об’єднання різних спеціалістів – і психолога, і лікаря, і волонтера, що супроводжує демобілізовану людину. Можливо, йому потрібна не стільки спеціалізована допомога, скільки консультативна: підказати йому, куди він може звернутися, де саме він може отримати допомогу для себе або ж для своїх рідних, — додав А.Гайдабрус.

Як зазначила засновниця проекту Роксана Рзаєва, для оцінки ступеня психологічних проблем пацієнта консультанти використовують декілька способів. Це можуть бути об’єктивні методи дослідження (анкетування, шкали), або ж наявні у людини клінічні симптоми, які експерт може визначити самостійно.

За словами А. Гайдабруса, однією з проблем, з якою стикаються демобілізовані військовослужбовці є вживання наркотичних речовин та алкоголю. Для допомоги таким людям в громадській організації працює лікар-нарколог. Окрім того, психологічна підтримка в рамках проекту надається в таких формах, як індивідуальні консультації, групова терапія, лікарські консультації психолога, психіатра, нарколога чи невропатолога.

Загрузка…