В Харкові обговорили можливості застосування канабісу у медицині

Про застосування канабісу для лікування онкозахворювань та епілепсії розповіли в інформаційному агентстві «Status Quo». Під час прес-конференції також повідомили подробиці Міжнародної конференції з медичного канабісу, яка незабаром проходитиме в Харкові.

фото інтернет

В Харкові 20 квітня відбудеться перша в Україні Міжнародна медична канабіс конференція. Під час заходу учасники будуть обговорювати можливості лікування в Україні різного роду захворювань за допомогою канабісу. За словами доктора фармацевтичних наук, професорки Вікторії Кисличенко, в медицині канабіс та його активні компоненти можна застосовувати при лікуванні епілепсії, онкологічних захворювань та ін.

-Дуже багато людей потребують лікування тяжких хвороб за допомогою хімічних засобів, хіміотерапії, радіотерапії. Але такі способи не завжди є ефективними. Також вони дають свої ускладнення та мають погані наслідки для організму, — каже Вікторія Кисличенко. – Зараз потрібно отримати нові засоби лікування для таких тяжких хвороб, як епілепсія, онкологія, хвороби Альцгеймера та Паркінсона.

Як зазначив адвокат та керівник громадської організації «Єдиний досвід» Геннадій Шабас, сьогодні в Україні важко навіть провести дослідження на тему застосування канабісу в медичній сфері. Причина – бюрократія та відсутність відповідної правової бази.

-Ми неодноразово звертались до Міністерства охорони здоров’я, до Кабінету Міністрів України з листами та зверненнями про розгляд цього питання. Але, зіштовхнувшись з вивченням даної теми, ми дізналися, що навіть вчені в Україні не мають права та можливості зробити дослідження медичних особливостей цієї рослини, — говорить Геннадій Шабас. – Основний наш посил та задача – звернути увагу на проблеми людей, які потребують такого лікування, яким не допомагає стандартне лікування хімічними препаратами. Таких людей в Україні близько 30 тисяч.

Думку про необхідність законодавчо забезпечити дослідження та застосування канабісу в медичних цілях поділяє й Вікторія Кисличенко.

-Це дуже перспективна сфера, але ні науковці, ні виробники, ні юристи не можуть навіть розмовляти про ці питання. Ми можемо тільки вивчати закордонний досвід, бо у нас немає належного правового поля, — коментує спікерка.

На міжнародній конференції виступатимуть провідні українські спеціалісти та спікери з різних країн світу – Сполучених Штатів Америки, Ізраїлю, Німеччини, Пуерто-Ріко. Участь в конференції можуть брати як лікарі, фармацевти, науковці, так і пацієнти. На сьогодні кількість зареєстрованих учасників складає 233 особи.

Організаторами заходу виступають громадські організації «Єдиний досвід» та «Українська асоціація медичного канабісу» в партнерстві з Харківським фармацевтичним університетом та Литовським університетом медичних наук (Каунас).

Загрузка…