В Харкові відкриють меморіальну дошку видатному українському архітекторові

фото InsiderNews

В Харкові відкриють меморіальну дошку на честь видатного українського архітектора та суспільно-політичного діяча Сергія Тимошенка, яка знаходитиметься на вулиці Мироносицька, 44, на стінах так званого будинку Бойко. Про це розповіли під час прес-конференції в Kharkiv Today. За словами організаторів події, 29 березня виповнюється 101 рік з того моменту, коли вперше в історії Харкова над містом підняли український прапор. Одним з очільників цього дійства був Сергій Тимошенко.

-Ідея створення дошки прийшла до мене восени минулого року, коли я зовсім випадково прочитав в мемуарах полковника Чеботарьова декілька абзаців про те, як він відвідував будинок Бойко на вулиці Мироносицій, 44, де проживав разом з родиною Сергій Тимошенко. Він описував цей будинок, як він виглядає, а також саму сім’ю С.Тимошенка та їхні традиції, — розповів Іван Чалий, ініціатор встановлення меморіальної дошки. – І потім я зрозумів, що будинок, який мені давно подобається, несе в собі дух людини, яка створювала не тільки цю будівлю, а й багато інших споруд в Харкові. Після цього мені захотілося якось відмітити цей будинок та зазначити той факт, що він був споруджений Тимошенко.

Меморіальна дошка не матиме зображення чи фото самого Сергія Тимошенка. Як зазначив Олександр Рідний, скульптор та автор меморіальної дошки, вона втілюватиме архітектурний стиль С.Тимошенка.

-Дошка складається з двох частин. Одна – текстова частина, де зібрана вся інформація, інша – декоративна частина. Ми не будемо повністю про це розповідати. Але скажу єдине. Ми з Іваном Чалим провели дослідження та знайшли в архітектурі Сергія Тимошенко дещо, що є у всіх його роботах. Тож дошка — своєрідний відбиток фірмового почерку архітектора, — каже О.Рідний.

Нагадаємо, що офіційне відкриття меморіальної дошки відбудеться 29 березня за адресою: вулиця Мироносицька. 44.

Загрузка…