Військовій стан в Донецькій області – як, що і до чого?

Військовій стан в Донецькій області – як, що і до чого?

Керівник осередкуНаціонального Корпусу Донеччина Анатолій Єгоров розповів про особливості воєнного стану у прифронтовій смузі.

Як змінилося життя жителів Донеччини за період введення воєнного стану?

— В цілому воєнний стан невпливає ні якою мірою на життя цивільних людей, адже більшість заходів стосується ВСУ, Національної гвардії, поліції та координації між ними. Натомість комендантську годину та обмеження торгівлі спиртних напоїв можуть ввести за умов погіршення ситуації.

Чи можуть військові вилучати у громадян їхні особисті речі ( автомобілі, кошти, тощо) та залучати до будь-яких робіт?

— Такі дії з боку військових можливі лише як виключна міра для забезпечення обороноздатності держави. Але тільки коли дане рішення буде прийняти військовим командуванням, радою оборони відповідального регіону або місцевими органами влади. Сама процедура вилучення майна має бути задокументована актом про примусове відчуження майна та висновку про вартість такого майна.

Чи буде проведено часткову або повну мобілізацію?

— Як у звичайний час, так і підчас воєнного стану, громадяни зобов’язані виконувати свій військовий обов’язок: перебувати на військовому обліку, проходити строкову військову службу, тощо. Однак, особливих дій (мобілізація) наразі не оголошувалися.

Загрузка…