Викладач Колумбійського університету назвав ворогів України

фото InsiderNews

До Харкова завітав мовознавець Юрій Шевчук з лекцією на  тему «Мова війни», яка пройшла сьогодні у «Книгарня Є».

-Я вже втретє у Харкові. Маю певний сентимент до цього міста. Юрій Шевельов (мовознавець харківського  походження, який у ХХ столітті емігрував до США – прим.ред.) 30 років працював у Колумбійському університеті.  Його вазони стоять у мене в кімнаті, — поділився Юрій Шевчук.

До постулатів діяльності свого тезки Шевчук апелював під час виступу. Зокрема, згадав статтю  Шевельова, написану у 1954 році, в якій дослідник перераховує трьох головних ворогів України: Москву, кочубеївщину (комплекс зради) та провінціалізм.

За переконанням Шевчука, головна проблема вітчизняного суспільства полягає в тому, що замість формування власних смислів та меседжів Україна тільки реагує  запереченням на російські. Дослідник наголосив на тому, що більшість українських режисерів відмовляються знімати кіно українською мовою, тому що вважають її звучання у кадрі неприродною.

-Це означає, що у режисера не вистачає таланту, аби переконати глядача та  створити власну реальність мови, — зазначив Юрій Шевчук.

Окрім цього, дослідник наголосив  на різниці між «цивілізаційною та мілітарною війною» та зазначив, що мова є потужним інструментом  у розігріванні цивілізаційного протистояння, а «війна смислів» стала визначальною у багатовікових відносинах між Росією та Україною.

Загрузка…