Харків — одне з найменш публічних міст України

Громадянська мережа ОПОРА у рамках проекту здійснила вимірювання Індексу публічності Харківської міської ради. Наша рада посіла 15 місце у загальнодержавному рейтингу.

У прес-центрі KHARKIV TODAY, Громадянська організація «ОПОРА» провела прес-конференцію «Індекс публічності 2016: Чи є прогрес у роботі Харківської міської ради». У ході конференції, експертами Олегом Конотопським та Катериною Мінкіною, була дана оцінка відкритості, прозорості та підзвітності органів місцевого самоврядування. Суб’єктами оцінювання стали органи виконкому, депутати місцевої ради та безпосередньо мер міста Геннадій Кернес.

Згідно рейтингу усіх міських голів обласних центрів України, за винятком окупованих територій та Криму, індекс публічності харківського очільника становить 50%. Це 19 позиція з 22 міст. Таку оцінку експерти пов’язують із недосконалим механізмом звітування голови, а також із взаємодією з громадськістю та ЗМІ.

-По Закону, він(Геннадій Кернес  — прим.) має проводити громадські зібрання. Проте у випадку з Харковом не можна не враховувати певні фізичні перешкоди. Втім людина набуваючи такої посади має певні обов’язки, тому хочеш – не хочеш, а прийти мусиш,- прокоментував ситуації Олег Конотопцев, кандидат наук у сфері державного управління.

Щодо публічності депутатів місцевої ради, Катерина Мінкіна відмітила загальну низьку підзвітність. Серед  84 депутатів, лише 16 відповіли на запит про їхню діяльність. Серед них представники БПП – 1 людина, «Відродження» – 7 чоловік, «Нашого Краю» – 5 чоловік та Самопомочі – 3 людини.

Індекс публічності виконавчих органів харківської міської ради становить 60%, що є 8 результатом серед 22 міст. Експерти відмітили вичерпність інформації про структуру та склад органів виконкому, вказані контактні дані та місцезнаходження.

Загалом Харків піднявся на 5 позицій згідно минулого року. Проте, ця оцінка свідчить про в першу чергу публічність місцевого самоврядування і аж ніяк не характеризує якість діяльності органів Харківської міської ради.

Загрузка…