Харків відзначив День пам’яті жертв політичних репресій

Щорічно, в третю неділю травня, в Україні відзначається день пам’яті жертв політичних репресій

Харків відзначив День пам’яті жертв політичних репресій
фото Инсайдер ньюс

У неділю, 21 травня, представники Харківської обласної адміністрації, Харківської обласної ради, представники громадськості разом із генеральним консулом Республіки Польща в Харкові, Янушем Яблонскі, та представниками Української православної церкви Київського патріархату та діоцезу Римсько-католицької церкви взяли участь в урочистому покладанні квітів до Українсько-польського Меморіалу жертвам тоталітаризму.

Священики Української православної церкви справили заупокійне богослужіння, а представник Римо-католицької церкви – молебень в пам’ять загиблих від тоталітарного режиму.

Нагадаємо, що меморіальний комплекс жертвам тоталітаризму було відкрито у Лісопарку у червні 2000 року на місці поховання жертв масових розстрілів польських інтернованих офіцерів і мирних жителів Харкова за наказом НКВС у 1938-1941 рр. З понад 4000 похованих тут останків польських військовополонених майже півтисячі — жертви так званого українського Катинського списку (Згідно з наказом НКВС СРСР № 00350 від 22 березня 1940 року «Про розвантаженні тюрем НКВС УРСР і БРСР», полонених польських офіцерів з Старобільського табору направили в розпорядження УНКВД СРСР по Харківській області). Так званий Квартал №6 в харківському Лісопарку став місцем спочинку тисяч репресованих і розстріляних перед війною українських громадян.

З того часу День пам’яті жертв політичних репресій відзначається щорічно в третю неділю травня.

 

 

Загрузка…