Харківські музеї «оживуть» вночі

фото інтернет

В Харкові 19 травня пройде Ніч музеїв. На жителів міста чекає насичена програма з воркшопами, художніми виставками, майстер-класами, кінопоказами та низкою інших заходів. Більш детально про програму розповіли під час прес-конференції в медіа-центрі «Накипіло».

Вперше Ніч музеїв в Харкові пройшла в 2009 році в муніципальній галереї. В наступні роки до акції приєднувалися й інші культурні заклади міста. Як розповів Олесь Томах, заступник директора Харківської муніципальної галереї, в цьому році до Ночі музеїв долучились 33 культурні інституції. Кожна з них у себе на сторінках в Facebook вже розмістила детальний розклад заходів, які відбудуться 19 травня.

Ніч музеїв в Харківській муніципальній галереї пройде на двох майданчиках. В основному залі будуть майстер-класи музею етнічних інструментів, презентація робіт харківського фотографа Андрія Яригіна та кінопокази про художників. В АРТпідвалі відбудуться аудіо- та відео інсталяції.

Оскільки тема цьогорічної акції – колаборація музеїв, то Харківський літературний музей вирішив реалізувати цю ідею у форматі фестивалю. В масштабному заході візьмуть участь Музей кави, Музей археології ХНУ ім. В.Н.Каразіна, Музей театральних ляльок, Музей Харківського авіазаводу, Музей сексуальних культур світу, Харківський літературний музей та ін. Кожен з них виступить зі своїми презентаціями, лекціями та майстер-класами. Також в рамках фестивалю музеїв відбудуться буккросинг та нічний показ фільму «Ловець душ» режисера Дмитра Коновалова. Фестиваль розпочнеться о 16:00 та триватиме до 23:00.

-Девіз нашого фестивалю – «Музей не нафталін! Музей – це космос!». Всі наші зусилля спрямованні переконати харків’ян в тому, що музей – це не просто місце, де не можна нічого чіпати руками, а це місце, яке відкриває нові обрії, заохочує пізнавати, спілкуватися та створювати такий інтерактивний майданчик, — зазначила Тетяна Трофименко, заступниця директора по науковій роботі Харківського літературного музею.

Крім того, свої двері відкриє Харківський художній музей. Серед заходів програми конкурс музейного селфі «#WelcometotheMuseum», майстер-клас з техніки мокрого валяння, концертний марафон, арт-шоу  «ESTAMP», в якому всі охочі можуть попрацювати на офортному верстаті та зробити власноруч графічний витвір мистецтва.

-О 18:00, мені здається, буде дуже цікава виставка – виставка одного дня. Це фото проект Ірини Деркач під назвою «Зацікавлений глядач». Протягом 4-х років Ірина фотографувала відвідувачів Харківського художнього музею, тих, хто приходив до нас на відкриття виставки, на різні заходи. Ми відібрали 100 фотографій, які в нашому музейному дворі ми представимо глядачам, — розповіла Лариса Абраменко, заступниця директора по науковій роботі Харківського художнього музею.

Детальну інформацію про заходи Ночі музеїв можна знайти на програмках, які є в кожному музеї. Також на афішах Ночі музеїв розміщений QR-код. За допомогою смартфону його можна зчитати, після чого в гугл-документі відкриється детальна програма. Вхід на всі заходи вільний.

Загрузка…