Харківські школярі вирішують проблеми за допомогою дебатів

Сьогодні в медіа-центрі «Накипіло» розказали подробиці всеукраїнського проекту «Молодь дебатує».

Харківські школярі вирішують проблеми за допомогою дебатів
фото insidernews

Проект «Молодь дебатує» проходить в Україні вдруге. Його організатором виступає громадська організація «International House Sonnenberg», яка займається впровадженням політичної й громадянської освіти в Німеччині та інших країнах. За словами, Віоли фон Крамон-Таубадель, голови ГО «International House Sonnenberg», дебати є саме тим форматом, який допомагає втілити ідею політичної освіти.

— Якраз формат дебатів, що вже два роки розвивається в Україні, є яскравим прикладом того, як треба будувати політичну освіту. Звичайно, ми не можемо порівнювати рівні цього формату в Україні та Німеччині, потому що в Німеччині проект існує більше двадцяти років і його підтримують багато фундацій. Але вся структура дебатів в Україні абсолютно ідентична дебатам у Німеччині, — розказала Віола фон Крамон-Таубадель.

Як зазначила Ольга Пішель, координатор проекту «Молодь дебатує», кількість учасників даної ініціативи, порівняно з минулим роком, збільшилася. Якщо в 2016 році в проекті брало участь 8 шкіл із 4 регіонів України, то в 2017-му – 25 шкіл із 8 регіонів України. Також до ініціативи «Молодь дебатує» приєдналися навчальні заклади, учнями яких є діти з особливими потребами.

Теми для дебатів є дуже різноплановими. За словами Ольги Шкрабаченко, педагога Харківського санаторного комплексу № 13, це допомагає школярам поглянути на ті чи інші питання більш масштабно.

— Ті проблеми, які діти обговорюють протягом підготовки до дебатів, та безпосередньо під час їхнього проведення – це не тільки проблеми якоїсь маленької групи людей. Наприклад, тема дебатів регіонального рівня була наступною — «Чи треба запровадити громадські пости в школах для запобігання булінгу». Проблема, яка обговорювалась на шкільному етапі дебатів, стосувалася питань гендерної рівності. Тобто діти, які беруть участь в проекті, починають мислити по-іншому. Вони думають не тільки про те, що цікавить особисто їх, але й про глобальні проблеми суспільства, — зазначила Ольга Шкрабаченко.

Фінал всеукраїнського проекту «Молодь дебатує» відбудеться 9 та 10 грудня в Харківському юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого.

Загрузка…