Нове меню харківських курсантів: спартанці за таке вбивали

фото InsiderNews

За легендою у стародавній Спарті кухарів, що готували для солдат занадто смачно, кидали зі скелі. Суворі спартанці вважали, що смачна їжа негативно впливає на бойовий дух бійців. Схоже в українському війську дотримуються зовсім іншої думки. У цьому могли пересвідчитися представники ЗМІ, яких запросили на «презентацію» нового меню їдальні Харківського національного університету Повітряних Сил ім. І. Кожедуба.

Університет, що випускає українських офіцерів, з 22 жовтня, перейшов на нову систему харчування – «за каталогом». Тобто, існує каталог (як у арміях НАТО) з 400 продуктів, з яких кухарі вишу можуть творити свої кулінарні шедеври для курсантів та їх викладачів. У переліку є солодощі та спеції, декілька різновидів м’яса та риби, звичні гарніри (картопля, каші) та екзотичні ківі й манго – словом, на різноманіття страв курсанти скаржитись не мають.

Цікаво, що зараз курсанти можуть самі впливати на меню. На спеціальних зборах, що мають проводитись раз на місяць вони можуть обрати на основі каталогу певні страви. Зараз у фаворі курсантів – салат «олів’є». Ні, навіть так: ОЛІВ’Є!

— Таке враження, що вони ладні їсти його на сніданок, обід та вечерю. Олів’є хочуть всі і завжди. Якщо чесно, то це навіть створило нам певні труднощі. Довелося відрядити на нарізку та приготування цього салату додаткові «сили» кухарів, — посміхається т.в.о начальника ХНУПС генерал-майор Олександр Турінський.

З його слів усі харчі ретельно перевіряються медиками, а калорійність та користь страв чітко вивірені дієтологами. Загалом, щодня курсант ХНУПСу має отримувати 4000 – 4500 кілокалорій. Насправді це досить високий показник.

Нове меню, окрім нового підходу у формуванні, відрізняє й ціна. За розрахунками Міноборони на одного курсанта в день має витрачатися 78.90 гривень. Раніше ця сума дорівнювала 63.40 гривень. Але зі слів самих курсантів різниця між тим, як годують зараз і як годували раніше просто неймовірна. І на смак вища за 15 гривень.

— Різниця дійсно вражаюча. Це небо і земля! – каже курсант Владислав Рубан.

Серед курсантів, що прийшли на обід до їдальні було декілька дівчат. Меню їм теж до вподоби. Та одна з них на ім’я Юліанна все ж бачить деякі недоліки.

— Все класно і дуже різноманітно. Фрукти, м’ясо, риба, солодощі… Але хотілося б трохи більше «молочки», — зізнається дівчина.

Щоб задовольнити курсантів смачною та корисною їжею кухарі працюють у три зміни – з 5.00 до 00.00. Раніше графік був не такий напружений.

— Нам приємно радувати курсантів смачною їжею. Для того, аби це все відбувалося швидше нам вже передають нове обладнання. Автомати для нарізання, нові сковорідки та казани. Скоро ми будемо пригощати курсантів особливими стравами – наприклад борщем з оливками, — обіцяє завідуюча їдальнею Оксана Мошная.

Окрім екзотичного борщу їдальня ХНУПСу обіцяє здивувати майбутніх офіцерів днями національних кухонь. Поки що заплановано частування угорськими та польськими стравами.

Також пані Оксана пригадує як курсанти вперше побачили сніданок за «новим» меню: вони «ахнули».

У їдальні функціонує буфет. Та курсанти йдуть до нього не надто охоче. Принаймні не так охоче як раніше, хоч самі працівники буфету стверджують зворотне.

— Не бачу в буфеті особливого сенсу. У їдальні й так добре годують. Я прийшов до ХНУПСу будучи військовим-контрактником. Мушу визнати, що після кухні нашої військової частини харчування тут викликало в мене не найкращі емоції. Чесно кажучи воно було погане. Зараз інша справа. Та ви й самі все бачите, — посміхається курсант (молодший сержант) на ім’я Максим.

І дійсно, Максим не кидає слів на вітер. Військові пригостили журналістів своїм обідом. Кореспондент Insidernews обрав (так-так, курсанти можуть обирати поміж декількох страв) суп з копченостями, гречку з шкварками та запеченою курячою гомілкою, олів’є (ну куди ж без нього!), грантовий сік, скибочку ананасу та половину хурми. Порції дійсно чималі і з’ївши це все за 30 хвилин (саме стільки мають курсанти на обід) ти відчуваєш себе справді ситим. Навіть занадто ситим. Хочеться просто відпочити, подумати про вічне, ні служити, ні працювати після такого немає жодного бажання, очі закриваються…

— З нашим графіком та регулярними фізичними заняттями це нормальна порція. Повірте, в нас ще й добавки просять, — каже Максим.

І добавку дають. Якщо курсанту мало однієї порції він може взяти ще одну. Ну що ж, як сказав генерал-майор Турінський: «з їдальні курсант має виходити ситим та зоровим».

P.S. Малесенька ложка дьогтю. Навіть дві. Єдине чого не вистачає на столах курсантів – серветки. Вони вимушені купувати власні. І ще, військові запевняли, що сьогодні покажуть особливе, святкове меню до дня ЗСУ. Але курсанти кажуть, що обід був майже «як завжди». Хіба що дали хурму. Але всі відвідувачі їдальні не надто через це переймаються. Нове меню їх більш ніж влаштовує.

Загрузка…