Децентралізація на Харківщині: проблеми та перспективи

Близько десяти експертів розказали про особливості такого процесу, як децентралізація їх вирішення і перспективи у Харківській області, поділилися власним досвідом.

Форум по децантрализации

У конференц-залі готелю «Національ», за ініціативи Харківської обласної організації Профсоюзу підприємців, пройшов громадський форум «Децентралізація: проблеми і перспективи». Серед спікерів конференції були присутні депутати обласних, місцевих та сільських рад, також представники підприємницького крила, громадських організацій та політологів.

-Сьогодні в умовах агресії – це вже не питання побажання, нашої волі, як це було, скажімо, років 10 назад. Сьогодні це питання виживання,- так почав свій спіч Поліщук Ігор, доктор політичних наук, професор.

Доповідачі форуму розповіли про суть поняття «децентралізації», чому це питання таке актуальне саме зараз. За прогнозами експертів сам процесс ще триватиме від 7 до 20 років. Серед головних загроз для «децентралізації» виділили власне людський фактор, скочення у федералізацію та необхідність стимуляції кадрового потенціалу.

Не обійшлося і без певних розбіжностей серед експертів. Так, голова Харківського обласного комітету Профсоюзу працівників науки, виробництва та науки, Григорець Любомир Дмитрович, висловив думку про доцільність відновлення районних рад, для полегшення представницької функції громад і надання більш широких повноважень їм. Втім решта експертів була налаштована досить скептично щодо пропозиції колеги і деякі зі спікерів вбачали у цьому лише крок назад для такого процесу як децентралізація.

Окремо обговорювалися проблеми сіл та селищ. Самойлов Євгеній Васильович, депутат Прудянської сільради, поскаржився на відсутність грошових надходжень у сільський бюджет.

-Грошей в селі мало, фактично немає. Весь податок на землю іде в район, оскільки це їхня власність. Має бути прийнятий закон, закріплюватиме землю, або її частину за громадою села-
Втім, як пообіцяв пан Самойлов, він шукатиме експертів, для створення такого законопроекту.

Серед інших питань що підіймалися, чимало говорили про роль молоді у цьому процесі. Зобов Марк Іванович зазначив що за новим поколінням ідуть нові ідеї та свіжі погляди на вирішення питань пов’язаних з децентралізацією.

 

Загрузка…