Головні досягнення Харківщини та орієнтація на Європу

Голова ХОДА Юлія Світлична розповіла про головні досягнення минулого року та подальше нарощування динаміки у стосунках з Європою.

фото интернет

Харківська область отримала унікальні шанси для розвитку та почала розкривати свій міжнародний потенціал, проходять масові спортивні заходи європейського та світового рівня. Перший Чемпіонат Європи з боксу, вперше у Харкові прозвучав гімн Ліги Чемпіонів з футболу.

-Україна обрала європейський шлях. Це наш цивілізаційний вибір, за який люди віддали свої життя. Розвиваючи торгівлю та спільне виробництво з Євросоюзом, ми глибше інтегруємося до об’єднаної Європи, посилюємо не тільки економічні, а і культурні, соціальні, громадсько-політичні зв’язки, — зазначила Юлія Світлична.

Керівник області наголошує, що Харківська область все менше сприймається через призму спільного кордону з Росією та зоною АТО, і все більше – через призму розвитку та нових можливостей.

Обасть динамічно розвивається, започатковані реорми у безпеці, економіці, публічному управлінні та соціально-гуманітарній сфері даюсть можливість на співпрацю з міжнародними центрами. За останні три роки підтримка західнх партнерів значно зросла. Минулого року кількість міжнародних розвиткових програм та проектів, що реалізуються в області, збільшилась удвічі – з 50 до 100.

Найбільший в Україні регіональний центр надає сьогодні 400 видів адміністративних послуг, новітні фізкультурно-оздоровчі комплекси, лікарні, дитячі садки, музеї та будинки культури, об’єкти інфраструктури та ЖКГ, — це велике досягнення Харківської обасті.

-На більшість з цих об’єктів люди чекали 5–10–20, а іноді й більше років. Так само і школа у Пісочині – не окремий одиничний проект, а результат регіональної програми кардинального підвищення якості освіти на селі, яку ми розпочали. Фінансування цієї ключової сфери за минулий рік наростили втричі, реконструювали та капітально відремонтували понад 200 шкіл. І на 2018 рік плануємо зробити ще більше, — розповіга голова ХОДА.

Але все це неможливо без інвестіцій. За останніми даними, загальний обсяг внутрішніх та зовнішніх інвестицій у перерахунку на долари США склав майже $460 млн. У цій сумі на долю вітчизняного та іноземного бізнесу припадає $388 млн. Решту вкладено за рахунок бюджетів всіх рівнів.

Саме посилення можливостей місцевих бюджетів починає стимулювати й інвестиційну активність бізнесу. Інвестори вкладають грощі тільки туди, де є динаміка, де будуються соціальні об’єкти, здійснюється благоустрій, оновлюється інженерна, транспортна та інша інфраструктура. І це Харківська область може запропонувати.

-Нам казали, що підтримка західних партнерів дуже швидко зійде нанівець, як і санкції проти Росії? Але за останні три роки ця підтримка не тільки не послабшала, а навпаки – значно зросла, — наголошує Юлія Світлична, — Нам казали, що фактор російської агресії на Сході України не дозволить нам інтегруватися у європейський політичний простір? Але минулий рік знову довів, що це не так. Вперше наша держава приймала засідання Моніторингового комітету Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, і саме Харківську область було обрано місцем його проведення. Близько 100 депутатів з понад 30 країн мали змогу на власні очі переконатися, Харківщина – це територія миру та розвитку. А безпрецедентний візит голів одразу двох європейських держав – Литви та Польщі, став красномовнішим за тисячу слів: Європа – з нами, а ми – це Європа. І саме так, по-європейськи, ми повинні будувати своє життя.

Загрузка…