Свадьба состоялась

В Мерефе в первый же день работы нового состава депутатов Совета Объединенной территориальной общины, состоялась широкая коалиция депутатов. В едином порыве «ЗА» по животрепещущим вопросам проголосовали избранники от БПП, «Видродження», «Нашей земли».

Вопросы, которые вызвали такое объединение, в первую очередь связаны с назначением на ключевые посты в совете «своих людей». Вынесение на голосование ряда кандидатур проходило без предварительного обсуждения и с нарушением законодательства. Кроме того, следует отметить, что широкая коалиция состоялась в первую очередь не столько по партийному принципу, сколько по личному объединению депутатов. Ведь представители всех трех объединившихся партий ранее входили в Партию Регионов.

В связи с массовыми нарушениями на первой сессии Мерефянского совета, ряд депутатов от оппозиционных партий обратились с открытым заявлением.

Мереф’янському міському голові

Сітову В.І.

 

 

СПІЛЬНА ЗАЯВА

про дотримання законодавства України в діяльності вперше обраної

Мерефянської міської ради об’єднаної територіальної громади

 

Перша обрана рада об’єднаної територіальної громади повинна діяти виключно в рамках законності. Ми повинні нарешті припинити хибну практику порушення законів в діяльності органів влади. Нарешті настала пора «Жити по-новому!».

В практичній діяльності місцевих рад України склалася хибна практика ігнорування Законів України на користь легкості та зручності роботи чиновників. І ми маємо намір припинити це! Ми вимагаємо недопущення порушень законодавства України в діяльності вперше обраної Мерефянської міської ради об’єднаної територіальної громади.

Згідно ч. 3 ст.15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» проекти рішень органів місцевого самоврядування оприлюднюються не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття. Це означає, що проекти АБСОЛЮТНО ВСІХ рішень місцевої ради повинні були бути оприлюдненими ще за місяць до проведення першої сесії міської ради. Тобто, не пізніше 8 серпня повинні були бути оприлюдненими проекти рішень про обрання секретаря ради, про утворення та обрання постійних комісій, про утворення виконавчого комітету.

Але, такого оприлюднення не відбулося в жодний із передбачених регламентом міської ради спосіб. Проекти цих рішень не були опубліковані ні в пресі, ні на офіційному веб-сайті міськради, ні на інформаційних стендах, ні будь-яким іншим способом.

Все зазначене змушує вважати, що прийняття міською радою будь-яких рішень на своїй першій сесії буде незаконним. Оскільки при підготовці проектів цих рішень не було дотримано вимоги законодавства України щодо оприлюднення публічної інформації.

Крім того, порушуються права депутатів нашої ради. Згідно п.15 ч. 2 ст. 19 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» депутат місцевої ради має право об’єднуватися з іншими депутатами місцевої ради в депутатські фракції. А згідно ст. 28 того ж Закону депутатські фракції мають право на пропорційне представництво в постійних та тимчасових комісіях ради, а також попередньо обговорювати кандидатури посадових осіб, яких обирає, призначає чи затверджує рада.

Оскільки до моменту проведення першої сесії нашої ради ніяких фракцій створено ще не було, то депутати були позбавлені можливості отримання пропорційного представництва в комісіях та обговорення кандидатур на посади.

В зв’язку із всим зазначеним ми вважаємо незаконним винесення проектів рішень ради на голосування на першій сесії. Вимагаємо оприлюднення проектів рішень відповідно до вимог законодавства. Також вимагаємо можливості об’єднатися у фракції для організованої подачі кандидатур членів постійних комісій і обговорення кандидатур секретаря міської ради, членів постійних комісій та членів виконкому.

З огляду на викладене вище, ми — депутати Мереф’янської міської ради об’єднаної територіальної громади від політичних партій “Наш Край”, “Волонтерська партія України” та “Радикальна партія України” утримуємося від голосування САМЕ на першій сесії Ради з питань обрання секретаря, формування виконавчого комітету, обрання кількості та складу постійних комісій ради та затвердження Регламенту міської ради.

Наші вимоги є АБСОЛЮТНО законними та ЖОДНИХ ускладнень у функціонуванні об’єднаної територіальної громади не створять. Згідно ч. 9 ст. 8 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» бюджети територіальних громад, що об’єдналися, виконуються окремо до закінчення бюджетного періоду. І до завершення цього періоду функції розпорядників бюджетних коштів територіальних громад, що об’єдналися, продовжують здійснювати відповідні бюджетні установи. Тобто, до нового року продовжують роздільно функціонувати виконкоми обох територіальних громад, що об’єдналися. Вони продовжують роздільне виконання двох різних бюджетів.

Тому жодних ускладнень у зв’язку із не призначенням секретаря міської ради об’єднаної територіальної громади, неутворенням постійних комісій ради чи неутворенням нового виконкому не може бути.

 

З повагою,

Новообрані депутати Мереф’янської міської ради об’єднаної територіальної громади:

 

Рябуха В.В.,

Селезньова Т.П.,

Онищенко Є.О.

Ільченко А.В.

Логвіненко В.М.

Немашкало В.В.

Лінник А.М.

Шемет О.В.

Гончаренко А.О.

Колодяжний І.О.

Дайнека С.Л.

Ліверець І.Ю.

Олійник К.М.

Попов А.В.

Терещенко О.А.

 

 

Загрузка…