Світлична: «Харківська область збільшила фінансування освіти до 6 млрд грн»

фото інтернет

5 квітня на нараді за участю Президента України Петра Порошенка та Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, голова ХОДА Юлія Світлична розповіла про досвід нашого регіону, який стабільно є лідером у рейтингах розвитку сфери освіти в країні.

Вона відмітила суттєве розширення можливостей, яке було надано децентралізацією, а збільшення бюджету області в рази дозволило вкладати кошти у розвиток різних сфер, і на Харківщині однією з пріоритетних було обрано освіту. Юлія Світлична повідомила, що було змінено підхід до фінансування галузі – до процесу стали активно залучати місцеві громади.

-Ми перейшли на модель солідарного фінансування. Аналогічну модель покладено в основу роботи ДФРР та всіх європейських структурних фондів. Принцип простий: ті громади, які мають якісні проекти в освіті та готові їх фінансувати, отримують співфінансування з обласного бюджету, — сказала керівник області. — Починаючи з 2015 року, Харківська область збільшила фінансування освіти з місцевих бюджетів більш ніж утричі – з 2 до 6 млрд грн. А також вирішено одвічну проблему захищених статей та інших поточних витрат.

Голова ХОДА наголосила, що для освітнього комплексу області минулий рік став першим без боргів за енергоносії. Вчителям підвищили зарплату, а також вдвічі збільшити надбавку за престижність праці та грошову винагороду педагогам. А також дано старт розвитку та модернізації освітньої мережі в районах області. І це вже не окремі поодинокі проекти, як було раніше, а системні інвестиції на всіх рівнях.

Говорячи про реалізовані проекти, Юлія Світлична повідомила, що за останні три роки в області було відкрито 37 дитсадків (з них 18 – у 2017 році). Додатково створено понад 5 тисяч місць для дошкільнят. У сфері середньої освіти було побудовано «з нуля» першу за останні 12 років школу («Мобіль» у Пісочині) та лише за 2017-й реконструйовано та капітально відремонтовано близько 200 шкіл.

-Уже на сотні пішов перелік проектів, які реалізовані в рамках масштабних програм розвитку шкільної спортивної інфраструктури, створення умов для інклюзивного навчання, оновлення кабінетів природничо-математичних дисциплін, — сказала керівник ХОДА. — Основна увага на цей рік – до опорних шкіл. Зараз їх вже 22. З першого вересня буде 41. А це – обов’язковий капітальний ремонт, новий спортивний майданчик, повністю укомплектований штат кваліфікованих педагогів, повністю вирішене питання підвезення учнів і вчителів.

Загрузка…