Усе так, тільки трошечки не так…

Настільки трошечки, що вже і зовсім не так. Але є один малесенький нюанс. Все ж так треба почати танцювати від грубки.

За кілька днів до судового засідання в апеляційному суді Харківської області на сторінці в Фейсбуці з’явився пост Ігоря Черняка, депутата міської ради, адвоката в минулому, нині військовослужбовця. У своєму дописі пан Ігор дуже емоційна розповів про то як «страждає» чоловік, якого поліцейські безпідставно затримали та заставили здавати сечу на вміст алкоголю або наркотичних речовин. Мова йде про копа Ярослава Куденко.

Дуже напружило декілька слів про обставини справи, які мабуть Ігор описує зі слів поліцейського:

  • Копи зупинили вночі Мерс. Ніби зафіксували порушення ПДР. Водій Мерса не погодився з цим і почав «качатися», — пише Ігор Черняк. — Документи не надавав, представлявся вигаданими іменами і все в цьому дусі. На допомогу приїхав більш досвідчений коп. Він запідозрив, що водій перебуває у стані алкогольного сп‘яніння і домігся доставлення цього водія — на аналізи.

І ось саме тут з’являється трошечки не так. По перше, обставини справи які будуть далі викладені, доказані в суді першої інстанції. По друге, є дещо що не ввійшло до поста на сторінці Фейсбука. Ну, й у третіх, є про що говорити з моральної точки зору. Крім за все, пан Ігор дуже гарно використовує хвилю «захисти копа», яка накрила всю країну після стрілянини в Дніпрі.

Ігор Черняк пише, що «Театр абсурду переміг. І все це — в умовах війни.» Але обставини справи свідчать трошки інше. 10.11.2018 року (до повномасштабного вторгнення ще більше трьох років) два поліцейських зупинили мерс, в якому знаходився потерпілий та його мати 1946 року народження. Все це відбулося близько 00 годин 10 хвилин. При цьому поліціанти не визначили причин зупинки транспортного засобу (це зафіксовано в матеріалах кримінального провадження). До 00.50 тривали суперечки між копами та зупиненим власником мерса. Після того як потерпілий набрав номер 102 та поскаржився не незаконні дії співробітників патрульної поліції через десять хвилин до місця прибув той самий Ярослав Куденко, який на той час був командиром роти патрульних. Причому, якщо вірити, матеріалом кримінальної справи, Я. Куденко прибув вже з підготовленими свідками!!!

Цей «прибулець» вирішив поставити все з ніг на голову, та звинуватив потерпілого в тому що той п’яний. Я. Куденко запропонував подути в трубочку. Але герметичність прилада була порушена, тому водій мерса запропонував пройти медичне обстеження в наркологічному кабінеті. Його посадили в патрульну машину та доставили на вулицю Шевченка 26. Там лікар нарколог винесла свій висновок, що ні алкоголю ні наркотичних речовин в організмі потерпілого нема. Цей висновок був готовий біля третьої години ночі.

Після цього Я. Куденко змусив водія мерса прибути в Холодногірський відділ поліції. Далі з матеріалів справи:

  • Приблизно о 05.30 перебуваючи у приміщенні Холодногірського ВП ГУНП в Харківський області Куденко Я.М. закінчив складати протокол адміністративного затримання, та дав його на підпис потерпілому.

Правда чомусь «забув» дати копію протоколу, але то вже дрібниці. Бо тільки після цього водія мерса доставили до його автомобіля, де весь цей час знаходилась його старенька мати. З вищевказаного, або розказаного один коротенький висновок. Майже шість годин копи намагаються зробити з водія правопорушника, не розуміючи, що тим самим вони знущаються над ним та його матусею…

Далі цікавіше. Потерпілий від незаконних дій поліцейських чоловік звернувся до ДБР. Була зроблена експертиза, яка визнала, що потерпілому нанесена моральна шкода в розмірі 209 190 грн. Слідчий Державного бюро розслідувань не задовольнився таким висновком, тому звернувся до ННЦ ІСЕ ім. засл. проф. Бокаріуса, за більш кваліфікованою експертизою. Й ось саме це й стало привідом для пана Ігоря Черняка виразити своє обурення.

Кваліфікований експерт, декілька років працююча над психологічними експертизами, використовуючи методики затверджені Мінюстом винесла свій висновок. Саме головне в тому, що дійсно були моральні страждання, що розрахунок компенсації складено на основі затверджених державою формул… А тепер барабани та фанфари – сума майже вдвічі зменшена! Тепер моральна шкода оцінена в 108 000 гривень.

А далі ми вже писали, точніше не ми, а пан І. Черняк… Усі навколо винні, крім копів. Такі величезні гроші пройдуть не на потреби захисту Вітчизни… У пана «колишнього» адвоката навіть не виникло думки, що людина може витратити ці гроші саме на допомогу військовим, а не на задовільненя власних потреб.

Хайп на тому, що у громадян нашої держави нема довіри до правоохоронців, судів, державних органів, може зробити дуже погану справу. Під роздачу натовпу можуть попасти не тільки експерти, а й народні обранці, адвокати, журналісти та інші. Кому як не юристу розуміти, що Закон поганий, але це Закон.

Загрузка…