За що судять Коломойського?

фото порталу texty.org

З одного боку питання досить риторичне, бо цей олігарх нажив дуже великі статки. Ще Карл Маркс писав, що «усі великі сучасні стани нажиті нечесним шляхом». В Україні ця фраза набуває майже пророче значення. З іншого боку питання винесене до заголовку має досить практичну відповідь і може бути доведено в суді.

Нове обвинувачення щодо колишнього власника  КБ «ПриватБанк» стосується в першу чергу його дій з виведення за кордон коштів отриманих злочинним шляхом. Як пише видання Цензор.нет, згідно з обвинуваченням пана І. Коломойського, останній заволодів коштами близько 25,5 млн євро шахрайським шляхом.

Всі обвинувачення, які зараз мусоляться в ЗМІ, є поки даними «встановленими слідством», вони не доказані в суді, тому говорити про вину або невинність занадто рано.

У далекому 2013 році Ігор Коломойський імітував внесення до каси КБ «ПриватБанка» 949 млн. грн. на власний рахунок. Потім з цього банківського рахунку були переказані кошти в розмірі біля 600 млн. грн. на рахунки ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття». Таким чином у нафтопереробного підприємства утворилась заборгованість перед паном І. Коломойським. На цей момент головне що було зроблено – це імітація внесення коштів. За думкою слідчих це є шахрайство.

Пройшло сім років протягом яких колишній власник КБ «ПриватБанк» направив до ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття» кілька вимог на погашення заборгованості. Мова не йде про штучно створений борг, бо гроші Нафтохімік отримував. За цей час в пана І. Коломойського «відібрали» не тільки банк, а й декілька інших підприємств пов’язаних з нафтопереробкою.

З 22 травня 2020 по 16 жовтня того ж року ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття» перерахувало з рахунків в банках «Айбокс» та «Конкордбанк» на рахунки Ігоря Коломойського в банку «Айбокс» 572 з маленьким хвостиком млн. грн.

Далі цікавіше, пан Коломойський дає доручення банку «Айбокс» купити валюту та перерахувати кошти до кількох фірм в США, Великої Британії та Швейцарії. Таким шляхом слідчі думають, що була порушена стаття Кримінального Кодексу України про відмивання грошей отриманих злочинним шляхом.

Декілька цікавих нюансів. Наприклад, банки «Айбокс» та «Конкордбанк» лишилися ліцензій на право займатися банківською діяльністю у 2023 році. Ще цікавенька. ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття» у якого 71 відсоток акцій належить компаніям так званої групи «Приват», де кінцевими бенефіціарами є пан Коломойський та його партнер пан Боголюбов.

На останнє можна додати тільки те що в Україні зараз в судах різних інстанцій розглядається біля 500 справ щодо діяльності колишніх власників КБ «ПриватБанк». Крім того, є кримінальні справи в США, господарчі спори в Лондоні.

при підготовці матеріалу використані дані YouControl

скриншот https://youcontrol.com.ua/

Загрузка…