Харківщина: поліція та громадськість почали співпрацювати

В медіа-центрі «Накипіло» відбулася презентація результатів проекту «Поліція та громадськість Чугуївщини».

Харківщина: поліція та громадськість почали співпрацювати
фото Insidernews

Проект передбачав запровадження так званої моделі community policing, коли в своїй діяльності поліція орієнтується виключно на потреби та інтереси громади. За словами експерта в питаннях поліцейської діяльності, Юрія Чумака, головна мета проекту – навчити правоохоронні органи співпрацювати з громадськістю.

-Поліція дуже часто має свої показники ефективності та якості роботи й, зрозуміло, працює на них. І ми дуже раді, що в Закон України «Про Національну поліцію» включили дуже важливу норму, яка передбачає взаємодію поліції з населенням на засадах партнерства. Це говорить про те, що саме рівень довіри до поліції є основним показником роботи правоохоронних органів. Виходячи з цього, ми намагалися на практиці допомогти поліції у співпраці з громадськістю, — пояснив Юрій Чумак.

В рамках проекту було проведено дослідження для виявлення потреб населення у безпеці. Анкетування показало, що люди, в першу чергу, відчували необхідність не у встановленні камер спостереження чи постійному патрулюванні, а в налагодженні зв’язку з поліцією. Юрій Чумак також зазначив, що для більш чіткого розуміння потреб населення в ході проекту було проведено п’ять фокус-груп, в тому числі з представниками поліції. В результаті було виявлено, що у правоохоронних органах відсутні прес-офіцери — це показує на відсутність взаємодії поліції з громадянами. Саме тому, за допомогою ініціативи, розпочалась активна діяльність з налагодження зв’язку між поліцією та населенням: було створено фейсбук-сторінку для інформування про роботу поліції, започатковано телефонну гарячу лінії для громадян, проводилися тренінги та семінари. За словами експерта, найвдалішими стали навчальні заходи у школах та інтернатах, на яких дітям розповідали про їхні права та обов’язки при взаємодії з поліцією.

Проект «Поліція та громадськість Чугуївщини» реалізовувався за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у Чугуївському та Печенізькому районах,  а також місті Чугуєві. Ініціатива тримала 10 місяців, починаючи з 1 лютого цього року, у співпраці з Чугуївським відділом поліції.

 

Загрузка…