Як в Харківській області карають за несплату аліментів

фото InsiderNews

З 1 січня по 15 травня державні виконавці Харківської області стягнули 62 мільйона гривень аліментів. Про це повідомила заступниця міністра юстиції Світлана Глущенко під час прес-конференції в інформаційному агентстві «Status Quo».

Сьогодні в органах державної виконавчої служби в Харківській області перебуває близько 30 тисяч проваджень по стягненню заборгованості через несплату аліментів.  З них 15,6 тисяч – це провадження по заборгованості, що виникли через невиплату аліментів понад 3 місяці. Як зазначила Світлана Глущенко, з початку 2018 року загальна кількість проваджень в Харківській області зменшилась на дві тисячі – з 32 до 30 тисяч.

-З одного боку, це свідчить і про те, що виконавці звертають увагу на пріоритетність цих виконавчих проваджень. З іншого боку, це означає, що є чимало випадків, коли боржники в добровільному порядку вирішують ці питання зі стягувачами. Вони досягають згоди, і стягувач забирає свій документ з виконавчої служби. Таким чином, ми маємо тенденцію щодо зменшення кількості виконавчих документів, — повідомила Світлана Глущенко.

За словами спікерки, у випадку несплати аліментів по відношенню до боржників застосовуються різні обмеження. Так, в Харківській області на сьогодні ухвалено 12 тисяч постанов, які забороняють неплатнику аліментів виїздити за кордон, користуватися автотранспортним засобом, полювати чи користуватися зброєю. Крім того, по відношенню до безробітних, які через це не можуть сплачувати аліменти, прийнято 541 протокол. З них 470 надіслані до суду і в 33 випадках судом винесені постанови про направлення таких боржників на суспільно корисні роботи. Також в суд надійшло 238 подань про оголошення боржника у розшук.

Загрузка…