Європейські і американські фонди фінансують сепаратистів

Агресія Російської Федерації проти України буде до того часу, доки всередині самої України буде діяти п’ята колона. І такою п’ятою колоною є освітянська галузь

фото insidernews

Нещодавно на спільній прес-конференції з главами МЗС Словаччини, Угорщини і Чеської Республіки Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив про необхідність посилення протидії російській пропаганді в країнах Європейського Союзу і Східного партнерства.

 «Це щодо російської пропаганди і нетрадиційної війни проти всього простору ЄС. Тут, і це безумовно, моя позиція, — потрібно робити більше в плані того, як протистояти російській пропаганді, створенню фейкових новин», — зазначив Клімкін.

 За словами міністра, Росія витрачає величезні гроші, створюючи «паралельні реальності» і дуже важливе питання, „як протистояти російській пропаганді”.

 Досвід свідчить, що найбільш ефективною протидією неправді, або як зараз прийнято говорити, фейкам, є правда.  Правда може бути приємна, чи непрємна, бажана чи не бажана, але правда.

Влада в Києві це розуміє, а тому ще в травні 2015 року пунктом 1 Постанови Верховної Ради України „Про вшанування героїв АТО та вдосконалення національно-патріотичного виховання дітей та молоді” з Прем’єр-міністра України резолюцією від 3 червня 2015 р. №21242/1/1-15 щодо забезпечення виконання у повному обсязі, передбачалось „Вважати за необхідне надати підтримку на державному рівні заходам з поширення правдивої інформації про обставини збройної агресії Російської Федерації проти України, окупації Криму, підтримку Російською Федерацією збройного конфлікту на Донбасі та намагання дестабілізувати ситуацію в інших регіонах України шляхом підтримки сепаратизму, тероризму, масових заворушень та інформаційних атак.

Також П.2. 3 Постанови передбачено „розробити методичні рекомендації щодо представлення подій, пов’язаних з окупацією Криму Російською Федерацією та проведенням АТО, в музейних експозиціях, підручниках для навчальних закладів, програмах курсів «Захист Вітчизни» та «Історія України», Концепції національно-патріотичного виховання дітей та молоді тощо (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/373-19)

З проблемою інформованості місцян Харкова і гостей міста щодо розуміння подій 2013-2014 років, анексії Криму і подій на Донбасі, агресії Російської Федерації проти України і її спонсорства терористів Донбасу активісти Харківського Євромайдану (ХЄ) зіткнулись ще восени 2014 року. З того ж часу почали проводити постійний моніторинг настроїв громадян, особливу увагу приділяючи стану інформованості дітей і молоді в навчальних закладах міста.

Спостереження показали, що інформованість дітей і молоді про збройну агресію Російської Федерації знаходиться і зараз на нульовому рівні, проте, тоді вважали, що вирішення питання інформованості не буде проблемним і затратним. І, як на наш погляд, ефективним методом доведення інформації до населення було б розміщення плакатної продукції, яка б давала правдиву інформацію про збройну агресію РФ проти України, в навчальних і виховних закладах, на підприємствах і установах. З цим активісти ХЄ в грудні 2015 року і звернулись до владних структур області.

Відповідь від 28.12.2015 р. № 1323/Б743-03 отримали від Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації. Опис заходів на дві сторінки вражає… Але ми так і не знайшли в цій відписці відповідь на головне питання: „Хто вбиває і калічить захисників України?” Ні в описаних заходах, ні в методичних матеріалах, ні в комплекті плакатів, на які посилається Департамент науки і освіти Харківської ОДА відповіді на це питання ми не знайшли.

Не знайшовши відповіді на поставлене питання ми скористались вказаним в листі Департаменту телефоном. Як виявилось, виконавці, а це Покроєва Любов Денисівна, ректор Комунального підприємства „Харківська академія неперервної освіти”  (вказаний телефон це телефон академії), а Байназарова Олена Олександрівна – це працівник Департаменту. Особа із академії, вислухавши наші питання, перенаправила нас на Байназарову та дала її телефон. Тоді ж, в телефонному режимі посадова особа Департаменту, а саме Байназарова О. О. (тел. 097ХХХХХХ97) відповіла, що інформацію про збройну агресію Російської Федерації в навчальних закладах розміщати не будуть оскільки у „нас родствєннікі в Росії”. Ну, як думається, тут коментарі зайві. Безсумнівний колабораціонізм і умисне замовчування агресії Російської Федерації проти України.

Звичайно, активісти Харківського Євромайдену продовжували свою роботу зі спонукання владних структур на місцях виконувати приписи влади в різних напрямках. То ж через деякий час знову прийшлось зіткнутись з Комунальним підприємством „Харківською академією неперервної освіти”. Ми поцікавились методичними матеріалами та рекомендованою літературою при викладанні предмету „Українська література”, які б показували героїзм наших воїнів на лінії зіткнення з російсько-терористичними угруповуваннями в ОРДЛО. На нашу думку такі твори давали б не тільки правдиву інформацію про збройну агресію Російської Федерації проти України, а й були б ефективним інструментом у вихованні патріотів України та збільшенні чисельності молоді, що готова до виконання обов’язку із захисту незалежності та територіальної цілісності України. (Про наповнення програми предмету „Українська література” та уроків літератури рідного краю в навчальних закладах буде інший матеріал).

На наш запит своїм від 17.02.2017 р. №200 Академія надала нам інформацію про те, що працівниками Академії протягом 2014-2017 років розроблені рекомендації та науково-методичні матеріали для вчителів з різних питань національно-патріотичного виховання, а також вказали на ряд матеріалів, які на думку керівництва Академії стосуються національно-патріотичного виховання.

Уважно ознайомившись з матеріалами на сайті академії, в методичних рекомендаціях та інших матеріалах розміщених на сайті, ми не знайшли жодної згадки про збройну агресію Російської Федерації проти України, жодної згадки про постачання зброї і живої сили Російською Федерацією терористичним організаціям ДНР/ЛНР. І це на четвертому році війни.

З тим, щоб все ж таки вияснити позицію керівництва Академії, ми намагались зустрітись безпосередньо з керівником Академії, проте ректор академії відмовилась прийняти нашого представника.

Розмовляючи в телефонному режимі із зазначеним в листі від 17.02.2017 р. №200 виконавцем, а саме Клімовою Світланою Василівною (тел. 731-27-86), ми так і не добились відповіді на питання чому в методичних матеріалах замовчується факт збройної агресії Російської Федерації проти України та щодо спонсорування  РФ терористичних організацій ДНР/ЛНР. НА пряме запитання: „Хто вбиває і калічить наших воїнів?”, була відповідь: „Ну, ви жє знаєтє…”.

Тобто, на четвертому році війни факт гібридної агресії Російською Федерацією і спонсора терористичних організцій ОРДЛО посадовими особами від освіти свідомо і ціленаправлено замовчується. Який ефект такої бездіяльності? В результаті та частина дітей, молоді і дорослих, які мають сепаратистські і колабораціоністські настрої, налаштовані проти України, залишаються при своїх переконаннях. Та ж їх частина, яка не має своїх переконань, є вразливою до ворожого витонченого інформаційного впливу. Вся ж інформаційна та національно-патріотична діяльність, яку демонструє освітянська галузь, зводиться до шароварщини і є нічим іншим, як імітацією дяльності.

Сказати, що посадові особи від освіти не усвідомлюють чи „нєдопанімают”, не можна. Це свідомі і осмислені дії по нейтралізації спротиву гібридним атакам ворога. То ж можна зробити висновок, що система освіти наповнена особами, які мають сепаратистські та колабораціоністські настрої. Складається таке враження, що посадові особи від освіти чекають на окупацію щоб потім виправдатись перед окупантами: „А ми што, ми нічєво”…

Власне на цьому можна було б і закінчити цю історію, але як виявилось, ця Академія активно приймає участь у різних міжнародних програмах і фінансується як європейськими так і американськими різними фондами.

То ж і виходить, що сепаратисти і колабораціоністи від освіти в Україні фінансуються міжнародними організаціями, які на зовнішньополітичному рівні підтримують Україну, а всередині самої України процвітає п’ята колона.

Андрій Безуглий

Загрузка…