Інформаційна війна: Як інформаційна війна ведеться в Україні і в країнах Європейського Союзу.

«...якщо на початку агресії Росія намагалась зіграти на «любові» до Путіна і Русского міра, то не отримавши належної підтримки за останній рік інформаційна політика Росії у відношенні до Україні стала подібної до тієї, яка проводиться в Європі».

фото insidernews

25 жовтня харківська книгарня «Є» спільно з Інформаційним центром «Майдан Моніторинг» та Празьким інститутом безпекових досліджень провели ознайомлювальну лекцію «Інформаційна війна: Як інформаційна війна ведеться в Україні і в країнах Європейського Союзу. Порівняння наративів і джерел».

Ознайомлення з цією актуальною для України темою проводили програмна менеджерка Празького Інституту Безпекових Досліджень, дослідник проросійських дезінформаційних кампаній в Чехії та Словаччині Івана Смоленова та Голова правління Інформаційного центру «Майдан Моніторинг» Харків – Наталія Зубар. Мовою івенту були українська та англійські мови.

На зустрічі Івана розповіла про специфіку інформаційної війни Російської Федерації в країнах Європи та проблеми протидії їй.  Зокрема, Івана повідомила присутнім, що Російська Федерація у своїй інформаційній активності проводить зовсім іншу політику в країніх Європи і безпосередньо в самій Росії. Так, якщо в Росії це більше пропаганда, тобто уславлення Путіна і його політики, представлення західних цінностей як зло, то в Європі робиться наголос на протестні настрої і цільові аудиторії . При цьому використовуються всі ті негаразди, які є в кожній країні, але якраз на цих негараздах і робиться наголос. Інформаційна політика Росії в Європі направлена не тільки на розкол Європейського союзу, а й на підрив всіх тих європейських цінностей, як то свобода слова, демократія, лібералізм, які Захід формував століттями. Як приклад розвалу ЄС, було наведено результати референдуму про вихід із ЄС в Британії, коли британці проголосували за вихід із ЄС через те, що були настрахані притоком біженців.

Наталка Зубар зупинилась на специфіці інформаційної загрози з боку Росії для України. Росія через засоби масової інформації і соціальні мережі намагається зберегти в Україні ті соціальні норми поведінки і їх сприйнятності, які існують в Росії, і, одночасно, не дати прийняти європейські зразки поведінки. Так, наприклад, в російській інформаційній політиці в Україні не тільки проглядається терпимість до расизму, сексизму, гомофобії, садизму, насиллю, а й заохочуються такі дії і така поведінка.

В дискусії з аудиторією стосовно України, було підкреслено, що якщо на початку агресії Росія намагалась зіграти на «любові» до Путіна і Русского міра, то не отримавши належної підтримки за останній рік інформаційна політика Росії у відношенні до Україні стала подібної до тієї, яка проводиться в Європі. Тобто, це дії направлені на підрив авторитету влади, породження зневіри у європейському виборі і у можливість існування України, як самостійної незалежної держави.

Загрузка…