Андрій Білецький як лідер боротьби з сепаратизмом

Чорний корпус, Харків
Харков, 2014, "Черные человечки", фото: Интернет

Вирішувати долю держави, можуть лише ті хто її захистив. Лише ті завдяки кому вона досі існує.

Березень 2014 року. Досягнення революції під загрозою.

Російські солдати висаджуються в Криму, південно-східна Україна охоплена сепаратистськими виступами, а міліція та армія не здатні чинити будь-який опір.

В бурхливий час змін, Андрій Білецький став одним з символів української боротьби з сепаратизмом. В травні 2014 він створює батальйон Азов, один з найефективніших підрозділів, який змінив хід війни. Але боротьба з “Расейською весною” почалася ще в березні.

Колишній політв’язень, на той час знаходився лише тиждень на волі, коли трапився перший бій з сепаратизмом в його рідному місті – Харкові. В уряді колапс, міліція на боці сепаратистів. Розуміючи це Андрій Білецький вирішує завдавати удару першим і разом з побратимами захоплює головну базу “Оплоту”, проросійської організації в Харкові.

Вже 14 березня декілька сотень озброєних, проросійських бойовиків оточили офіс “Патріот України” де в той час знаходилось близько 40 проукраїнських активістів на чолі з Білецьким. Командували бойовиками сумнозвісні Євген Жилін та “Моторола”, нині обидва мертві. В ході нічної сутички загинуло декілька сепаратистів, в той час як українська сторона, внаслідок керування Білецьким не втратила жодної людини. Це було хрещення вогнем, яке захистило Харків від сепаратизму. Цей день пізніше увійде як свято Українського Добровольця. Добровольця, тому що їм не потрібен був наказ щоб захистити Україну.

Але справжні бої були попереду. В Травні 2014 року Андрій Білецький створює “Азов”. Батальйон “Азов” зарекомендував себе як один з найпотужніших підрозділів МВС, отримавши повагу українців та страх ворогів. Одним з головних досягнень Азову стало визволення та захист Маріуполя – важливого промислового порту. Під час визволення міста був захоплений самопроголошені мер міста Фомін та міністр ДНР Какідзянов.

Білецький особисто брати участь у військовій операції, чим заслужив повагу серед бійців. Безпосередня присутність на місці подій та грамотне керування дозволило Азову уникнути великих втрат, на відміну від ополченців ДНР.

Вже до кінця червня звільняються Шахтарськ, Торез, Урзуф.

Надалі полк “Азов” бере участь в боях за Іловайськ та проводить Широкинську наступальну операцію в ході якої були звільнені Широкине, Павлопіль, Комінтернове, Бердянське та Лебединське. Це дозволило контролювати околиці Маріуполя і захистити його мешканців від обстрілів.

За свою відвагу Білецький був нагороджений орденом “За Мужність”, але що найважливіше він став прикладом для тисяч українців. Прикладом людини яка поставила безпеку держави на вищий пріоритет.

Створений ним полк “Азов” досі захищає Україну на східних теренах. Залізна дисципліна та мотивація те що робить Азовця прикладом для інших солдат.

Сепаратистів та колаборантів вистачає не лише на лінії фронту, а й всередині країни, в тому числі й у вищих ешелонах влади. Через це Андрій Білецький був вимушений боротися на тільки на війні, а й на політичній арені. Бо неможливо перемогти зовнішнього ворога, залишивши внутрішнього.

Загрузка…