Дослідники творчості Сковороди «не дотерпіли»

Дослідники спадку Григорія Сковороди пройдуть просвітницькою ходою українського філософа.

Дослідники творчості Сковороди "не дотерпіли"
Фото Insidernews

Троє дослідників Сковородинського спадку пройдуть ходою Полтавською, Сумською та Харківською областями. У населених пунктах, де частенько бував Григорій Савич, вони показуватимуть документальні фільми та проводитимуть лекції. На протязі всього шляху їх супроводжуватимуть режисер та оператор. За відзнятими матеріалами буде створено документальний фільм.

— Ми обирали ті села та містечка, між якими ходив сам Сковорода. Звісно, зручніше було б прокласти дорогу через обласні центри, але ми хочемо домогтися аутентичності. Наприклад: чому Охтирка? Там Григорій Савич свого часу впав у транс! — розповідає науковий співробітник Національного літературно-меморіального музею Г. Сковороди, Валерій Манженко.

Саме Валерій і є ініціатором ходи. Повертаючись до Охтирки… Дослідник розповів, як філософ, дякуючи несподіваному божественному інсайду, пішов з Києва саме перед початком епідемії чуми. Дізнавшись про це вже в Охтирці — він впав у транс… Важко пояснити, що саме мав під цим на увазі український мислитель, але поза всяким сумнівом, це достойний привід відвідати Охтирку. Відвідають дослідники й Харківську область. Дізнатися більше про українця, чий портрет прикрашає купюру у 500 гривень, зможуть жителі Богодухівського та Золочівського районів нашої області. Не відомо, чи впадав мислитель у транс на Харківщині, але й тут він “ходив між люди” та вів просвітницьку діяльність.

Нагадаємо, що ходу приурочено до 295-річчя з дня народження українського філософа. Сама акція є частиною ще більшої акції: “Сковорода — 300”. Як нескладно здогадатися, вона присвячена 300-річчю діяча. Не дивлячись на те, що дата припадає на 2022 рік, сковородознавці почали її вже зараз.

 

Загрузка…