На Харківщині знайшли порушення виборчого законодавства

фото InsiderNews

Передвиборча компанія в селищі міського типу Пісочин Харківської області проходить з низкою порушень. Про це повідомили під час прес-конференції в «Kharkiv Today». Учасники виборчої кампанії зафіксували ряд порушень та зловживань законодавством під час передвиборчих процесів. За словами спікерів, територіальна виборча комісія заполітизована та повністю залежна від селищного голови та селищної ради. Так, більшість членів комісії пов’язані з місцевими депутатами, мають з ними родинні зв’язки або спільні бізнес інтереси.

-Ну, наприклад, голова комісії Бєлова Юлія Сергіївна, яка потрапила в комісію від місцевої організації «Блок Петра Порошенка «Солідарність», є дружиною юриста селищної ради і є бізнес партнером членів родини голови селищної ради, — розповів голова районного осередку партії «Самопоміч» та активіст ГО «Пісочинська альтернатива» Віктор Кисіль. — Від «Батьківщини» в комісії працює донька іншого працівника селищної ради. Від «Народно-демократичної партії» є бізнес-партнер селищного голови, людина, яка володіє майже більшістю рекламних бордів Степанченко Тамара Василівна.

Окрім цього, активісти виявили ще ряд порушень. Частина з них пов’язана з оформленням передвиборчих агітаційних матеріалів. Зокрема, на листівках та брошурах, які роздавали деякі кандидати, відсутні вихідні дані, а саме – тираж, місце друку та на вимогу якої особи надруковані матеріали.

Також значна частина порушень стосується постанов, які оформляє Пісочинська селищна виборча комісія.

-Мене відсторонили від будь-якої реальної участі в роботі комісії, крім організаційних питань. Будь-які напрацювання з проектів постанов, в яких я приймав участь, в кінцевому варіанті виносилися в зовсім іншому, зміненому, вигляді, — каже заступник голови Пісочинської селищної виборчої комісії Павло Нетеса. – Особливо обурило всіх, і мене особисто, порушення 74 статті Закону про місцеві вибори, яка полягає в складанні тексту виборчого бюлетеню.

Закон чітко вказує, яку саме інформацію має містити бюлетень про кандидата (ті дані, що знаходяться навпроти його прізвища). До такої інформації належить: освіта, місце народження, партія, яка висувала кандидата, посада, місце роботи, партійність. Проте Пісочинська виборча комісія не дотримується вимог щодо оформлення бюлетенів, вказуючи дані, які не передбачені законом.

За словами депутата Харківської районної ради від партії «Об’єднання «Самопоміч» Артема Фісуна, це створює нерівні права для учасників виборчого процесу.

-Якщо в бюлетені вказано, що кандидат є діючим депутатом, то інший кандидат, який не є депутатом, знаходиться не в рівних виборчих умовах,  — зазначив А.Фісун.

Зараз активісти готують скаргу до суду з вимогою скасувати постанову Пісочинської виборчої комісії про форму виборчого бюлетеню та привести його  у відповідність до закону.

Загрузка…