Перейменування харківської школи на честь Данила Дідика: юридичний аспект

В медіа-центрі «Накипіло» відбулася дискусія на тему перейменування Харківської спеціалізованої школи №11.

фото інтернет

Вчителі, представники батьківського комітету, юристи та волонтери зібралися, щоб обговорити процес перейменування Харківської спеціалізованої школи №11 та присвоєння їй ім’я Данила Дідика (15-річного учня школи, який загинув внаслідок теракту 22 лютого 2015 року). Окрім висловлення власних позицій, учасники дискусії розглянули юридичний бік питання.

За словами Віктора Смородинського, юриста, в Україні існує два основних нормативно-правових документи, які можуть врегулювати питання перейменування школи чи іншого об’єкта. По-перше, це Закон України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій». По-друге, є постанова Кабінету Міністрів України, яка роз’яснює процедуру громадських обговорень з перейменування того чи іншого об’єкту. В.Смородинський додав, що рішення про присвоєння школі певного імені приймає міська рада. А відповідне подання може підготувати та представити голова міськради при наявності всіх необхідних документів та процедур.

-Існують кілька правових передумов для підготовки подання. Перша – це обов’язкове проведення громадського обговорення, друге – це згода трудового колективу тої юридичної особи, якій передбачається присвоїти певне ім’я чи дату, та третє – згода членів родини (у випадку перейменування об’єкта чи особи на честь фізичної особи), — зазначив юрист.
Також законом прописані підстави для присвоєння юридичному об’єкту імені чи дати. На думку Ю.Смородинського, у випадку з перейменуванням харківської школи на честь Данила Дідика, доцільно використати підставу про «внесення вагомого вкладу у боротьбу за незалежність, розбудову Української держави».

Загалом учасники дискусії прийшли до згоди, що питання перейменування школи необхідно вирішувати в рамках правової процедури. Також було зазначено, що потрібно запросити до обговорення вчителів, трудовий колектив школи, батьків.

Нагадаємо, 22 лютого 2015 року, у Харкові під час Маршу єдності, присвяченому пам’яті героїв Небесної сотні, що проходив поблизу Плацу спорту, стався вибух. В результаті теракту загинуло чотири людини – Ігор Толмачов, Микола Мельничук, Вадим Рибальченко та Данило Дідик.

На сайті Харківської міської ради 6 лютого 2018 року була опублікована петиція про присвоєння школі, де навчався Данило Дідик, його імені. Більше, ніж за тиждень петиція зібрала понад 5 тисяч підписів харків’ян.

Загрузка…